Przepisy

Więcej

TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Drożdżowe rogaliki z pieczarkami i serami

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Drożdżowe rogaliki z wytrawnym nadzieniem świetnie sprawdzą się jako drobna przekąska w ciągu dnia czy na niezobowiązujących imprezach ze znajomymi. Z ciastem świetnie się pracuje. Nie sprawia żadnych problemów ani przy wałkowaniu ani przy składaniu rogalików. Koniecznie należy tylko pamiętać o odpowiedniej temperaturze mleka. Musi być lekko podgrzane, ale nie za bardzo by temperatura nie zabiła drożdży. Optymalna temperatura to 40 stopni C.
Dodatki można dowolnie modyfikować. Dodać szynkę, pepperoni, dowolne inne sery czy warzywa.

Drożdżowe rogaliki

  • 550 g mąki pszennej tortowej
  • 11 g suchych drożdży
  • czubata łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw: oregano, tymianek, cząber
  • 2,5 łyżeczki cukru
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • 3 ząbki czosnku
  • 310 ml ciepłego mleka (ok. 40 stopni)
  • 5 łyżek oleju

Farsz

  • Duży pomidor
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżka oliwy
  • Bazylia, oregano, sól i pieprz
  • 150g pieczarek
  • 200 g sera żółtego w kostce
  • 100g sera feta
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego

Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać suche drożdże, sól, przyprawy i cukier. Dokładnie wymieszać. Z oregano oberwać listki i lekko je posiekać. Czosnek obrać i rozetrzeć ostrą końcówką noża z odrobiną soli. Czosnek i oregano dodać do suchych składników i wymieszać.

Mleko delikatnie podgrzać (ok 40 stopni C – uwaga! Zbyt ciepłe mleko zabije drożdże), wymieszać z olejem i przelać do reszty składników. Wymieszać dokładnie łyżką po czym wyrabiać dłońmi kilka minut. Miskę lekko obsypać mąką i włożyć do środka wyrobione ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę (najlepiej w okolice mocno grzejącego kaloryfera).

Wykorzystać czas wyrastania ciasta na przygotowanie farszu. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, pomidora sparzyć, obrać i drobno posiekać. Na małej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę razem z czosnkiem. Dodać posiekane pomidory i wszystkie przyprawy i chwilę razem pogotować. Dodać koncentrat pomidorowy i pokruszoną fetę. Wymieszać dokładnie, doprowadzić do wrzenia i odstawić na bok do ostudzenia.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lekko obsypany mąką i rozwałkować cienko (grubość ok 3 mm). Ciasto pokroić na mniejsze trójkąty i każdy posmarować sosem pomidorowym (boki zostawić suche). Na środku trójkątów kłaść pieczarki i obficie posypać serem. Zwijać w rogaliki zaczynając od szerokiego boku i kończąc na czubku. Rogaliki układać na blaszce do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić jeszcze na jakieś 15 minut po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu) i piec około 20 minut aż rogaliki ładnie się zarumienią.

drożdżowe rogalikiDrożdżowe rogaliki z pieczarkami

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

6 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami