Przepisy

Więcej

TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Dżem bananowy z jabłkiem

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Moje odkrycie tegorocznego sezonu na zimowe przetwory – dżem bananowy z jabłkiem. Moje dzieciaki oszalały z radości i jak tylko skończy się słoiczek, to natychmiast skomlą, żeby otworzyć nowy. Jak tak dalej pójdzie to za chwilę cały „zimowy zapas” skończy się jeszcze zanim zacznie się jesień. Mimo, że w składzie bananów jest dużo mniej niż jabłek, to nazwałam go dżemem bananowym. A to dlatego, że to właśnie posmak bananów sprawia, że dżem jest tak wyjątkowy i inny niż tradycyjna konfitura jabłkowa.

Na szczęście to nie powidła śliwkowe, które najlepiej gotować kilka dni. Ten dżem robi się bardzo szybko. Co więcej bazuje na jabłkach i bananach, więc właściwie można go robić na bieżąco przez cały rok 😉 Choć oczywiście, teraz, z świeżymi jabłkami z naszych polskich sadów, ma swój dodatkowy smaczek i urok. Z podanej ilości wychodzi 6 średnich słoików dżemu.

Dżem bananowy z jabłkiem

  • 2,5 kg jabłek
  • 1 kg bananów
  • pół cytryny
  • cukier – opcjonalnie, w zależności od słodyczy owoców; ja nie dodawałam

Jabłka umyć, obrać z skórki i pokroić na ćwiartki. Wyciąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Połowę ilości jabłek włożyć do dużego garnka i skropić sokiem wyciśniętym z pół cytryny. Delikatnie podlać wodą i gotować na niewielkiej mocy, co jakiś czas mieszając. Co jakiś czas dorzucać kolejną partię jabłek. Dzięki temu część zupełnie zmięknie i się rozpadnie, a część zostanie w kawałkach. Po dodaniu ostatniej partii gotować tak długo, aż całe jabłka będą miękkie, ale wciąż w całości. (całość powinna zając do pół godziny) Wówczas dodać posiekane w półplasterki banany. Gotować kilka minut. Spróbować i jeśli dżem jest mało słodki – dosłodzić cukrem. Zagotować i wyłączyć grzanie.

Gorący dżem przekładać do ciepłych, wyparzonych słoików (ja zazwyczaj nastawiam zmywanie i nakładam dżem bezpośrednio po skończeniu zmywania, gdy słoiki są jeszcze gorące). Natychmiast dokładnie zakręcać. Słoiki przełożyć do szerokiego garnka, zalać gorącą wodą do ok 2/3 wysokości i zagotować (to tzw. pasteryzacja na mokro). Po wyciągnięciu z wody odstawiać do góry nogami i tak zostawić do całkowitego ostygnięcia. Przed włożeniem do spiżarki, ponownie spróbować dokręcić nakrętki i sprawdzić czy wszystkie są wklęsłe.

Dżem bananowy z jabłkiem

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

15 odpowiedzi

  1. Super przepis! I na tyle prosty, że chyba sprobuję zrobić taki przysmak dla syna niejadka;) w ostateczności zjem ze smakiem sama;) polecasz jakiś specjalny gatunek jabłek???

    1. Dzień dobry, mam pytanie czy podane wartości 2,5kg jabłek i 1 kg bananów) to przed obraniem czy już po? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, chcę zrobić ten dżemik bo mam dużo bananów:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami