Tagi:

Moje odkrycie tegorocznego sezonu na zimowe przetwory – dżem bananowy z jabłkiem. Moje dzieciaki oszalały z radości i jak tylko skończy się słoiczek, to natychmiast skomlą, żeby otworzyć nowy. Jak tak dalej pójdzie to za chwilę cały „zimowy zapas” skończy się jeszcze zanim zacznie się jesień. Mimo, że w składzie bananów jest dużo mniej niż jabłek, to nazwałam go dżemem bananowym. A to dlatego, że to właśnie posmak bananów sprawia, że dżem jest tak wyjątkowy i inny niż tradycyjna konfitura jabłkowa.

Na szczęście to nie powidła śliwkowe, które najlepiej gotować kilka dni. Ten dżem robi się bardzo szybko. Co więcej bazuje na jabłkach i bananach, więc właściwie można go robić na bieżąco przez cały rok 😉 Choć oczywiście, teraz, z świeżymi jabłkami z naszych polskich sadów, ma swój dodatkowy smaczek i urok. Z podanej ilości wychodzi 6 średnich słoików dżemu.

Dżem bananowy z jabłkiem

  • 2,5 kg jabłek
  • 1 kg bananów
  • pół cytryny
  • cukier – opcjonalnie, w zależności od słodyczy owoców; ja nie dodawałam

Jabłka umyć, obrać z skórki i pokroić na ćwiartki. Wyciąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Połowę ilości jabłek włożyć do dużego garnka i skropić sokiem wyciśniętym z pół cytryny. Delikatnie podlać wodą i gotować na niewielkiej mocy, co jakiś czas mieszając. Co jakiś czas dorzucać kolejną partię jabłek. Dzięki temu część zupełnie zmięknie i się rozpadnie, a część zostanie w kawałkach. Po dodaniu ostatniej partii gotować tak długo, aż całe jabłka będą miękkie, ale wciąż w całości. (całość powinna zając do pół godziny) Wówczas dodać posiekane w półplasterki banany. Gotować kilka minut. Spróbować i jeśli dżem jest mało słodki – dosłodzić cukrem. Zagotować i wyłączyć grzanie.

Gorący dżem przekładać do ciepłych, wyparzonych słoików (ja zazwyczaj nastawiam zmywanie i nakładam dżem bezpośrednio po skończeniu zmywania, gdy słoiki są jeszcze gorące). Natychmiast dokładnie zakręcać. Słoiki przełożyć do szerokiego garnka, zalać gorącą wodą do ok 2/3 wysokości i zagotować (to tzw. pasteryzacja na mokro). Po wyciągnięciu z wody odstawiać do góry nogami i tak zostawić do całkowitego ostygnięcia. Przed włożeniem do spiżarki, ponownie spróbować dokręcić nakrętki i sprawdzić czy wszystkie są wklęsłe.

Dżem bananowy z jabłkiem

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Dżem bananowy z jabłkiem
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)