Tagi:

Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem oraz dodatkiem goździków. Z dużymi kawałkami owoców. Prosto i domowo. Bardzo lubię. Do wyjadania samego łyżeczką, dodania do jogurtu z Muesli, posmarowania pieczywa czy nafaszerowania naleśników.  Oraz do wszystkiego innego na co  tylko macie ochotę. Z przetworów na zimę polecam też bardzo Czekośliwkę. Idealna na pochmurne, szare dni.

Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem

  • 2,5 kg brzoskwiń
  • 2 pełne łyżki cukru
  • wanilia z 1 laski
  • cukier waniliowy
  • sok wyciśnięty z pół cytryny
  • laska cynamonu + 1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 10 całych goździków

Zacząć od  obrania brzoskwini ze skórek. Najlepszy sposób jaki znam to lekko ponacinać skórki, zanurzać brzoskwinie na pół minuty w wrzątku, a następnie na kilka sekund w lodowatej wodzie. Skórka odchodzi właściwie sama.

Obrane brzoskwinie pozbawić pestek i posiekać na kawałki o  boku ok 1 cm. Przełożyć do dużego garnka i dodać resztę składników. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć grzanie tak by dżem lekko bulgotał i gotować 1,5 godziny. Zdjąć z palnika i całkowicie ostudzić. Odstawić na noc w chłodne miejsce (niekoniecznie lodówka). Kolejnego dnia znów gotować kolejne 1,5 godziny.  Pod koniec gotowania rozgrzać słoiki wraz z nakrętkami (obok! Słoiki niezakręcone). Można wstawić je do zimnego piekarnika, nagrzać do 100 stopni C i grzać 15 minut lub w szybszej wersji przelać wrzątkiem. Z brzoskwiń wyjąć laskę cynamonu i goździki (jeśli dadzą się odnaleźć).

Do gorących słoików nakładać dżem i mocno zakręcać. Odstawiać wieczkiem do dołu. By zwiększyć pewność, że dżemy się nie popsują można je dodatkowo zapasteryzować w piekarniku i dopiero wówczas odstawić do góry nogami do całkowitego ostudzenia.

Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 20 Review(s)