Tagi:

Proste, szybkie wielkanocne ciasteczka włoskie frigilotti. Oryginalnie pochodzą z Trentino, gdzie są traktowane jako bardzo tradycyjny wypiek świąteczny. Taki obowiązkowy akcent na stole, jak u nas pierniczki na Boże Narodzenie 🙂

Znajdziecie je jednak bez problemu nie tylko w Trentino, ale w większości miast w środkowych i północnych Włoszech, zwłaszcza w okolicy Wielkanocy. W oryginalnym przepisie jest sporo więcej cukru, ale jak dla mnie, mimo, że naprawdę lubię słodkie wypieki, ciasteczka były stanowczo za słodkie. W takich proporcjach są idealne!

Pozostałe przepisy na Wielkanoc znajdziecie tutaj -> Wielkanoc.

Frigilotti – wielkanocne ciasteczka włoskie

  • 150 g migdałów bez skórki
  • 1 duża cytryna
  • 75 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 185 g mąki pszennej
  • 130 g masła min 82% tłuszczu – zimne
  • 90 g cukru drobnego do wypieków
  • niewielkie jajko
  • 2 szczypty drożdży w proszku
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 30 orzechów laskowych z skórką
  • Cukier puder do oprószenia

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Migdały zmielić na pył. Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę na drobnej tarce (tylko żółtą część). Czekoladę drobno posiekać. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimnie masło i posiekać energicznie nożem. Po uzyskaniu małych grudek, odłożyć nóż, dodać wszystkie składniki poza orzechami laskowymi i wyrobić dłońmi ciasto do uzyskania gładkiej masy.

Z ciasta formować niewielki kulki (wielkości orzecha włoskiego). Delikatnie je spłaszczać i układać na przygotowanej blaszce do pieczenia. W środek każdego ciasteczka wbić po orzechu laskowym. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Ciasteczka powinny być miękkie (stwardnieją) i tylko bardzo delikatnie zarumienione. Studzić na blaszce. Zimne obsypać delikatnie cukrem pudrem.

Frigilotti - wielkanocne ciasteczka włoskiewłoskie ciasteczka na wielkanoc frigolotti

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Frigilotti - wielkanocne ciasteczka włoskie
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 11 Review(s)