Tagi:

Banalnie proste w przygotowaniu, domowe frytki z piekarnika. Tak pyszne, że zdarza nam się zajadać same w ramach kolacji, tylko z dodatkiem domowego sosu czosnkowego lub pomidorowego. Choć najczęściej podaję je jednak jako dodatek do obiadu. Świetnie pasują np. do kurczaka po kijowsku czy  Roladek schabowych. Ważne, by dobrać odpowiedni rodzaj ziemniaków (nie wodniste) i by wstawić frytki do piekarnika natychmiast po pokrojeniu i wymieszaniu z oliwą i przyprawami, zanim puszczą wodę. Ważne! Nie sól frytek przed pieczeniem! Sól wydobywa wilgoć z ziemniaków i w piekarniku tworzy się para, przez co frytki wychodzą wilgotne i mało chrupiące. Piec w wysokiej temperaturze około 15 minut (czas zależy od grubości frytek).

Frytki z piekarnika

  • 400 g ziemniaków
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 1/3 łyżeczki soli

Piekarniki nagrzać do 230 stopni z opcją grilla. Ziemniaki obrać, umyć pod bieżącą wodą i dokładnie wytrzeć papierowym ręczniczkiem. Pokroić na cienkie pałeczki. W dużej misce wymieszać oliwę z wszystkimi przyprawami, oprócz soli. Wmieszać frytki. Od razu wyłożyć je na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, w taki sposób by frytki się ze sobą nie stykały. Wstawić do nagrzanego piekarnika na górną półkę i piec 15 minut. W międzyczasie, gdy frytki się mocno zarumienią z wierzchu, przemieszać starając się je obrócić na drugą stronę.  Posolić od razu po wyjęciu z piekarnika. Podawać od razu.

frytki z piekarnika

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
frytki z piekarnika
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 48 Review(s)