Tagi:

Mam dla Was przepis na gazpacho pomidorowe, czyli hiszpański patent na chłodnik. Orzeźwiający, kremowy, przepyszny. Koniecznie z dobrej jakości, dojrzałymi pomidorami (sugeruję malinowe) i dużą ilością oliwy. Nie pomijajcie dodatku pieczywa w zupie. Nadaje mu puszystości. Za radą rodowitego Hiszpana zamiast dosalać gazpacho podczas miksowania, solę warzywa wcześniej i daję im odpocząć, by puściły wodę i namiękły. Diametralnie poprawiło to jakość mojego gazpacho i zdecydowanie polecam Wam tą metodę. Koniecznie mocno schłodzić przed podaniem.

 Gazpacho pomidorowe

  • pół ogórka długiego
  • pół niewielkiej cebuli
  • ząbek czosnku
  • 3 – 4 pomidory malinowe (ok 400 g)
  • pół dużej papryki czerwonej
  • łyżeczka soli
  • 3 niewielkie kromki jasnego pieczywa
  • 1,5 łyżki octu winnego
  • łyżeczka soku z limonki
  • szczypta chili
  • 5 łyżek oliwy extra virgin
  • do podania: posiekany ogórek i papryka, świeże pieczywo i świeżo zmielony czarny pieprz

Ogórka, cebulę i czosnek obrać. Pomidory sparzyć i obrać. Z papryki usunąć gniazdo nasienne. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Wymieszać z solą i odstawić na minimum pół godziny (można dłużej). Dodać pokrojony chleb, zamieszać i odcisnąć na sitku z wody którą puściły warzywa. Przełożyć do wysokiej miski z pionowymi ściankami. Dodać ocet, sok z limonki i chilli. Zblendować na gładki mus. Następnie miksować końcówkami do ubijania białek i cienką strużką wlewać oliwę cały czas miksując na najwyższych obrotach. Doprawić do smaku w razie konieczności i odstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny.

Podawać obsypane świeżymi, drobno posiekanymi warzywami, świeżo zmielonym pieprzem oraz ewentualnie dodatkowo skropione oliwą. Dodatkowo serwować pieczywo.

gazpacho pomidorowe

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Gazpacho pomidorowe
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)