Tagi:

Gotowany indyk na kanapki to jeden z moich faworytów na domową wędlinę. Już chociażby dlatego, że jest aż tak szybki i niewiarygodnie prosty. Minimum przypraw i minimum wysiłku. Nie wymaga nawet marynowania! A efekt? Sprawdźcie sami! A potem zajrzycie koniecznie do działu Domowe Wędliny po jeszcze więcej inspiracji!

Gotowany indyk na kanapki

  • filet z indyka ok 0,7 kg
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżki chilli
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżki oregano
  • 1/2 łyżki mielonego pieprzu
  • łyżka soli

Mięso umyć, osuszyć papierowymi ręczniczkami i odłożyć na blat by doprowadzić do temperatury pokojowej. Wszystkie przyprawy wymieszać w kubeczku i dokładnie natrzeć nimi mięso z wszystkich stron. Szczelnie zawinąć w folię, tak by podczas gotowania nie dostała się do środka woda. Najlepiej jest zawinąć w kilka warstw folii, każdą z nich zabezpieczając jeszcze sznurkiem bądź gumką recepturką.

Szczelnie owinięte mięso włożyć do garnka i zalać letnią wodą do przykrycia. Garnek przykryć pokrywką. Włączyć grzanie i doprowadzić do wrzenia. Od momentu zagotowania gotować jeszcze 45 minut, po czym zestawić z palnika i zostawić pod przykryciem kolejne 15 minut. Po tym czasie mięso wyjąć z wody i zostawić do ostygnięcia. Najlepiej wstawić na noc do lodówki przed pokrojeniem, żeby mięso lepiej się kroiło na cienkie plasterki, a całość przeszła aromatem przypraw.

Gotowany indyk na kanapki

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Gotowany indyk na kanapki
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 17 Review(s)