Tagi:

Danie jednogarnkowe. Bardzo proste w przygotowaniu chociaż dość długotrwałe. Gulasz z łopatki gotujemy około 2,5 godziny. W nagrodę otrzymujemy niewiarygodnie miękkie, kruche mięso, rozpadające się po dotknięciu widelcem. Naprawdę pycha. Można modyfikować według własnych preferencji, zrezygnować z części warzyw, zrezygnować z kiełbaski lub wymienić ją na boczek, doprawić według własnych preferencji.

Gulasz z łopatki

  • 70 dag łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 150 g pieczarek
  • papryka czerwona
  • 1 por (tylko biała i jasnozielona część)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 150g surowej kiełbasy
  • Kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 600 ml bulionu
  • 2 duże pomidory
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy
  • przyprawy: 4 ziela angielskie, 3 liście laurowe, 1,5 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej, po pół łyżeczki pieprzu, chilli i bazylii
  • mąka ziemniaczana – opcjonalnie, 1-2 łyżki do zagęszczenia sosu
  • kilka listków świeżej bazylii do dekoracji

Przygotować wszystkie składniki. Z mięsa wykroić grube, twarde kawałki tłuszczu (mniejsze, miękkie zostawić). Pokroić w kostkę i natrzeć pieprzem. Czosnek zagnieść z solą. Cebulę drobno posiekać. Marchew i paprykę pokroić w kostkę, oczyszczone pieczarki w dość grube półplasterki, por w cienki piórka, kiełbasę w małą kostkę. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i zmiksować na sos z koncentratem pomidorowym.

W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju roślinnego i na małym ogniu, uważając żeby nie przypalić, zeszklić cebulę z porem i z czosnkiem. Dodać mięso, wymieszać i szybko obsmażyć na większym ogniu. Do garnka dołożyć kiełbasę, paprykę, posiekany rozmaryn i wszystkie przyprawy. Po chwili wszystko zalać bulionem, dodać sos sojowy i na małym ogniu pod przykryciem gotować przez godzinę.

Dodać resztę warzyw, sos z świeżych pomidorów, wymieszać i gotować pod przykryciem jeszcze 1,5 godziny. W międzyczasie spróbować i doprawić według własnych preferencji. Na koniec mięso ma się rozpadać po dotknięciu, a sos ma mieć odpowiednią gęstość. Jeśli to konieczne, sos można zagęścić mąką ziemniaczaną – najpierw rozpuszczając mąkę w kubeczku w odrobinie zimnej wody i następnie hartując dolewając gorącego sosu z gulaszu.

Serwować z dodatkiem świeżej bazylii. Dobrze pasują ugotowane ziemniaki, makaron i wszelkie rodzaje kaszy.

 

Spodobał Ci się ten przepis? Wypróbuj też kaszotto z polędwiczką i letnimi warzywami oraz wysmakowaną rwaną łopatkę wieprzową.

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Gulasz z łopatki
Published On
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 3 Review(s)