Tagi:

Dopiero co zniknęło poprzednie smarowidło (pasta z ciecierzycy i orzechów laskowych), a już pojawiło się kolejne! Kupnych past ostatnio jakoś nie mogę strawić jeszcze bardziej niż kiedyś, więc wciąż eksperymentuję z domowymi. Hummus z groszku to był zdecydowanie strzał w dziesiątkę! Przetestowałam już kilka innych groszkowych past, jak i dziesiątki hummusów. Ale żeby ciecierzycę w hummusie zastąpić groszkiem… do tej pory jakoś nie wpadłam!
Zainspirował mnie  rewelacyjny artykuł Jak i z czego zrobić domowy hummus przygotowany w współpracy z autotką bloga Qmam Kasze. Jest tam mnóstwo pomysłów nie tylko na kombinowanie z dodatkami, ale i właśnie z składnikiem głównym. Można eksperymentować ile wlezie! Na stronie dostępny jest też poradnik na hummus blogerki w formie PDF, wiec coś czuję, że przepadłam i przy takiej dawce inspiracji, teraz hummusy będę robić nałogowo ;).
Zwłaszcza, że hummus można jeść na kilka różnych sposobów. Z pieczywem na śniadanie/ kolację, z warzywami pokrojonymi w słupki lub krakersami na przekąskę, a nawet po rozrzedzeniu z makaronem czy kaszą na obiad. Mój hummus z groszku miał być na kanapki, a reszta jako dodatek do obiadu. Skończyło się na śniadaniu, bo do obiadu pozostało po nim tylko ciepłe i pyszne wspomnienie!

Hummus z groszku

  • puszka zielonego groszku z puszki
  • 2 łyżki pasty tahini
  • niewielki ząbek czosnku
  • łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)
  • sok z ćwiartki limonki
  • 2 łyżki wody (lub więcej, do uzyskania idealnej konsystencji)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • odrobina chilli
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • propozycja podania: świeże pieczywo, jajko ugotowane na twardo, zielony ogórek i koperek

Groszek dokładnie odcedzić i wypłukać pod chłodną, bieżącą wodą. Przełożyć do kielicha blendera (trochę zostawić do dekoracji), dodać pastę tahini, posiekany czosnek, olej sezamowy, sok z limonki i wodę. Wszystko zmiksować dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wolną strużką wlewać oliwę z oliwek, wciąż miksując. Spróbować i doprawić do smaku. Ewentualnie dodać więcej wody jeśli hummus wyjdzie zbyt gęsty.

Hummus z groszkuHummus z zielonego groszku konserowego

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
Recipe Name
Hummus z groszku
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 15 Review(s)