Tagi:

Muszę przyznać, że długo i kombinowałam sama i szukałam po różnych blogach przepisu na idealny dżem z jabłek. Zawsze coś mi nie pasowało i czułam jakiś niedosyt. I wiecie co? Chyba mam! Dżem jest dość zwarty, ale nie bardzo gęsty; słodki w punkt, robi się dość szybko i ma w sobie dobrze wyczuwalne kawałki jabłek. Fantastycznie pasuje do naleśników, z jogurtem, na kanapce, czy po prostu tak ot, wyjadany łyżeczką z słoika :). Przepis prosty i mało pracochłonny, natomiast pamiętajcie o tym, że jabłka powinny odstać 10-14 godzin po pokrojeniu (czas niewliczony w podany czas szykowania). Ja posiekałam rano i wieczorem gotowanie i wekowanie (sposób wekowania tutaj).

Wyszperany na Cook It, choć oczywiście w trakcie robienia mi ewoluował. Najistotniejsze zmiany to sposób krojenia i ilość cukru. Zrobiłam z 20% podanej w przepisie ilości i moim zdaniem zdecydowanie wystarczyło.

Dżem z jabłek z cynamonem

  • 3 kg jabłek (u mnie antonówka)
  • 200 g cukru
  • pół cytryny
  • 2 laski cynamonu
  • 10 goździków

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w niewielką kostkę, włożyć do sporego garnka i zasypać warstwą cukru. Zostawić na min. 10 godzin. Po tym czasie odcedzić jabłka na sitku, mocno dociskając. Uwaga! Sok zebrać do drugiego garnka (może być odrobinę mniejszy)! Nie wylewać!

Do odciśniętego soku dodać sok z cytryny, cynamon i goździki. Podgrzewać na niewielkim ogniu by zredukować sok o ok. 1/3 (trwa to około 10 minut). Dodać odciśnięte jabłka wymieszać i zagotować. Gotować około 7-8 minut i wyłączyć grzanie. Ponownie odcisnąć na sitku (można do tego pierwszego garnka). Gotować kolejne 10 minut aż sok mocno zgęstnieje. Dodać jabłka i znów gotować 7-8 minut (lub dłużej jeśli ktoś lubi mocno rozpadające się jabłka w dżemie). W międzyczasie rozgrzać słoiki. Można w piekarniku nagrzewając go do 90 stopni lub w zmywarce (tutaj o pasteryzacji).

Pod koniec gotowania usunąć cynamon i goździki. Dżem nakładać łyżką do nagrzanych słoików i mocno zakręcać. Pasteryzować chwilę w garnku, zalane wrzątkiem. Po wyjęciu z garnka odstawić do góry dnem do całkowitego ostudzenia.

Dżem z jabłek z cynamonem

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Dżem z jabłek z cynamonem
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)