Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Dżem z jabłek z cynamonem

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Muszę przyznać, że długo i kombinowałam sama i szukałam po różnych blogach przepisu na idealny dżem z jabłek. Zawsze coś mi nie pasowało i czułam jakiś niedosyt. I wiecie co? Chyba mam! Dżem jest dość zwarty, ale nie bardzo gęsty; słodki w punkt, robi się dość szybko i ma w sobie dobrze wyczuwalne kawałki jabłek. Fantastycznie pasuje do naleśników, z jogurtem, na kanapce, czy po prostu tak ot, wyjadany łyżeczką z słoika :). Przepis prosty i mało pracochłonny, natomiast pamiętajcie o tym, że jabłka powinny odstać 10-14 godzin po pokrojeniu (czas niewliczony w podany czas szykowania). Ja posiekałam rano i wieczorem gotowanie i wekowanie (sposób wekowania tutaj).

Wyszperany na Cook It, choć oczywiście w trakcie robienia mi ewoluował. Najistotniejsze zmiany to sposób krojenia i ilość cukru. Zrobiłam z 20% podanej w przepisie ilości i moim zdaniem zdecydowanie wystarczyło.

Dżem z jabłek z cynamonem

  • 3 kg jabłek (u mnie antonówka)
  • 200 g cukru
  • pół cytryny
  • 2 laski cynamonu
  • 10 goździków

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w niewielką kostkę, włożyć do sporego garnka i zasypać warstwą cukru. Zostawić na min. 10 godzin. Po tym czasie odcedzić jabłka na sitku, mocno dociskając. Uwaga! Sok zebrać do drugiego garnka (może być odrobinę mniejszy)! Nie wylewać!

Do odciśniętego soku dodać sok z cytryny, cynamon i goździki. Podgrzewać na niewielkim ogniu by zredukować sok o ok. 1/3 (trwa to około 10 minut). Dodać odciśnięte jabłka wymieszać i zagotować. Gotować około 7-8 minut i wyłączyć grzanie. Ponownie odcisnąć na sitku (można do tego pierwszego garnka). Gotować kolejne 10 minut aż sok mocno zgęstnieje. Dodać jabłka i znów gotować 7-8 minut (lub dłużej jeśli ktoś lubi mocno rozpadające się jabłka w dżemie). W międzyczasie rozgrzać słoiki. Można w piekarniku nagrzewając go do 90 stopni lub w zmywarce (tutaj o pasteryzacji).

Pod koniec gotowania usunąć cynamon i goździki. Dżem nakładać łyżką do nagrzanych słoików i mocno zakręcać. Pasteryzować chwilę w garnku, zalane wrzątkiem. Po wyjęciu z garnka odstawić do góry dnem do całkowitego ostudzenia.

Dżem z jabłek z cynamonem

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

24 odpowiedzi

    1. Przepraszam, rzeczywiście umknęła w treści. Już uzupełnione. Wyciśnięty sok z cytryny dodać do soku z jabłek razem z cynamonem i goździkami.

    1. To właśnie świetny sposób na przygotowanie jabłek do szarlotki. Mając je gotowe w słoiczkach przygotowanie ciasta to już tylko chwila

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami