Tagi:

Aromatyczny ryż z kurkumą i kuminem (kminem rzymskim) rodem prosto z Indii. Jego przygotowanie nie zajmie Wam dużo więcej czasu niż zwykłe ugotowanie ryżu, a efekt uzyskacie zupełnie inny. Miła odmiana w dodatku serwowanym do obiadu. Polecam spróbować… a potem udać się w dalszą kulinarną podróż i przetestować ryż po brazylijsku oraz po wietnamsku. Ciekawa jestem, który będzie Waszym faworytem.

Ryż z kurkumą i kuminem

  • 120 g ryżu basmati
  • 1 łyżka masła klarowanego (ewentualnie oleju)
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2/3 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 ml wrzącej wody
  • plaster cytryny

Ryż przepłukać na sitku po bieżącą, letnią wodą. Zostawić do odsączenia. W tym czasie w garnku rozgrzać masło klarowane. Dodać wszystkie przyprawy i ciągle mieszając smażyć na dość dużym ogniu, aż nasiona gorczycy zaczną „strzelać”. Wówczas dodać odsączony ryż i smażyć jeszcze 2 minuty, co jakiś czas mieszając, by ryż nie przywarł do dna. Wlać wrzącą wodę i sok wyciśnięty z cytryny. Wymieszać. Zmniejszyć moc grzania, przykryć szczelnie garnek i gotować 9 minut, nie podnosząc przykrywki. Odstawić z ognia i zostawić przykryte na kilka minut.

Indie: Ryż z kurkumą i kuminem

 

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Indie: Ryż z kurkumą i kuminem
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)