Tagi:

Indyk z sosem grzybowym. Genialny w swej prostocie. Kilka idealnie dobranych składników na szybki, nieskomplikowany obiad. Mięso krótko smażone na suchej patelni otulone ziołami i szynką parmeńską pozostaje soczyste, nie wysuszone. Ja wykorzystałam do sosu tylko pieczarki i suszone podgrzybki, ale można dodać dowolne grzyby.

 

Indyk z sosem grzybowym:

  • 300 g piersi indyka
  • Pół cebuli
  • 300g pieczarek (lub innych grzybów)
  • Kilka suszonych grzybków
  • Łyżka sosu sojowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 4 łyżeczki ostrej musztardy
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • kilka gałązek świeżego tymianku i oregano
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • Kilka łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • Tłuszcz do smażenia
  • Kasza gryczana

Umyte i oczyszczone z błonek mięso pokroić na 4 części. Każdą natrzeć solą, pieprzem, drobno posiekanym tymiankiem i oregano. Z każdej strony posmarować obficie musztardą, a następnie owinąć dookoła szynką. Odstawić na co najmniej pół godziny by mięso przeszło smakami przypraw.

W tym czasie przygotować sos. Drobno posiekaną cebulkę usmażyć na rumiano, w połowie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i połowę tymianku. Chwilę razem podsmażyć. Zmniejszyć gaz i dodać pieczarki pokrojone na mniejsze części. Posolić, wymieszać i smażyć na rumiano.

Podczas smażenia pieczarek zagotować bulion z suszonymi grzybami i sosem sojowym. Gotować chwilę na wolnym ogniu. Dodać połowę musztardy, dokładnie wymieszać i dodać do pieczarek razem ze śmietaną. Ewentualnie doprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu.

Ugotować kaszę gryczaną. Suchą patelnię rozgrzać na silnym ogniu aż będzie dymić, zmniejszyć moc grzania na średni i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano. Dodać olej i jeszcze chwilę smażyć z każdej strony aż będzie zupełnie usmażone w środku. Nie smażyć zbyt długo, żeby nie przesuszyć mięsa. Zdjąć z patelni. Na talerze wykładać kaszę, na nią sos pieczarkowy i układać kawałki mięsa.

obiady-kurczak-kotlety-w-sosie-grzybowym-z-kasza