Tagi:

Czy może być coś bardziej czekoladowego niż to super intensywnie czekoladowe ciasto z gruszkami? Ja sobie nie wyobrażam. 450 g czekolady na mini blaszkę o średnicy 16 cm! Milion kalorii na łyżeczce, ale już po małym kawałku jesteśmy czekoladowo spełnieni, więc dużo nie zjecie ;). Zdecydowanie dla prawdziwych czekoholików z krwi i kości i tym właśnie dedykuję to ciacho. W moim cieście znalazły się trzy gruszki i czułam niedosyt, więc do przepisu dokładam jeszcze jedną. Tak też zrobię kolejny raz.

Gruszki w winie:

  • 4 niskie gruszki
  • 1,5 szklanki czerwonego wina
  • niepełna szklanka wody
  • sok z 1 cytryny
  • ¾ szklanki cukru

Gruszki obrać, (zostawiając ogonki) odciąć płasko od spodu by stabilnie stały i były mniej więcej na wysokość tortownicy. Wydrążyć ostrożnie od spodu gniazda nasienne.

W niewielkim, ale dość wysokim garnku zagotować wino, wodę, sok wyciśnięty z cytryny i cukier. Mieszać do rozpuszczenia cukru. Włożyć gruszki. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na minimum i gotować pod przykryciem około 13 minut (sprawdzać widelczykiem – gruszki mają być mięciutkie, ale nie rozpadające się). Wyjąć i dokładnie odsączyć.

Intensywnie czekoladowe ciasto z gruszkami

  • 350 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła w temperaturze pokojowej
  • 40 g cukru pudru
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • niepełna łyżka mąki tortowej
  • gruszki ugotowane

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietany kremówki

Boki tortownicy wysmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę, masło i łyżkę cukru włożyć do miski i roztopić w kąpieli wodnej. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić. Całe jajka ubić z resztą cukru kilka minut do powstania puszystej, jasnej masy. Bezpośrednio do jajek przesiać mąkę i zmiksować na najmniejszych obrotach. Na koniec wmieszać ostudzoną czekoladę. Gruszki ustawić w tortownicy po okręgu. Delikatnie wylać masę czekoladową, przetrzymując gruszki by zostały w pionie. Wyrównując powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach C (góra – dół bez termoobiegu) przez około 15 minut. Sprawdzić patyczkiem – ciasto w środku wciąż ma być lekko płynne, ale już nie surowe. Zostawić w blaszce do ostudzenia.

Po ostudzeniu wykonać polewę. Śmietanę podgrzać w małym garnuszku do granicy wrzenia, dodać pokrojoną drobno czekoladę. Chwilę odczekać i wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej polewy. Rozprowadzić równomiernie po cieście.

Przechowywać w lodówce, ale kilka minut przed podaniem wyjąć na blat do lekkiego ocieplenia.

 

Jeśli jakimś cudem czujecie czekoladowy niedosyt to po jeszcze więcej czekolady zapraszam do TAG: CZEKOLADA

Mega czekoldowe ciasto z gruszkamiIntensywnie czekoladowe ciasto z gruszkami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Intensywnie czekoladowe ciasto z gruszkami
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 23 Review(s)