Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Jajka faszerowane awokado i szpinakiem

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 13 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Wielkanocna propozycja na jajka faszerowane awokado i szpinakiem. Mus jest ślicznie zielony i bardzo ładnie prezentuje się na Wielkanocnym stole. Najlepiej podać jajka zaraz po zrobieniu, żeby awokado nie zdążyło zbytnio ściemnieć. Jeśli nie macie takiej możliwości i będziecie robić mus wcześniej, to dodajcie do niego odrobinę więcej soku z limonki. Spowolni ono ciemnienie awokado. Ugotowane białka należy zamknąć szczelnie i trzymać w lodówce, a samo ich faszerowanie musem koniecznie wykonać jak najkrócej przed podaniem jaj, żeby pasta nieapetycznie nie obeschła. Ser możecie użyć taki jak lubicie najbardziej, ale zdecydowanie polecam jakiś wyrazisty w smaku, żeby całość nie wyszła mdła. Nie żałujcie też czosnku i pieprzu, za to uważajcie z solą, zwłaszcza jeśli używacie słony ser. Najlepiej doprawić pastę po zblendowaniu i próbować podczas przyprawiania, kiedy osiągnie idealny smak.

Polecam też jajka faszerowane żółtkiem. Żółte i zielone nadzienia na jednym talerzyku będą wyglądać pięknie i bardzo wiosennie.

Jajka faszerowane awokado i szpinakiem

  • 4 jajka
  • dwie niewielkie garści szpinaku baby
  • duży ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • ok 80 g sera o wyraźnym smaku (użyłam feta, może być bałkański, kozi lub z niebieską pleśnią)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki + 8 listków do dekoracji
  • dojrzałe awokado
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Jajka ugotować na twardo. Lekko ostudzić, obrać i przekroić na połówki. Wydrążyć żółtka i przełożyć je do wysokiego pojemnika do blendowania. Dodać opłukany, osuszony szpinak, posiekany czosnek, sok wyciśnięty z limonki, oliwę, posiekany ser, posiekane listki natki i na koniec awokado. Wszystko razem zmiksować na gładki mus. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do szprycy i faszerować jajka. Obsypać świeżo mielonym pieprzem, ozdobić natką i podawać.

Jajka faszerowane awokado i szpinakiemjajka faszerowane szpinakiem i awokado

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 13 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

  1. Zrobiłam w rym roku nawielkanoc ale zapomniałam wcześniej napisać ze wyszły naprawdę super! Tak wiec bardzo dziekuje za przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami