Tagi:

Jajko w koszulce z sosem holenderskim i kilkoma prostymi dodatkami tworzy prawdziwie wykwintne śniadanie. Jajka poche mogą na początku sprawiać trochę problemu, ale po kilku próbach okazują się być bajecznie proste i szybkie. Z pewnością wejdą do repertuaru ulubionych sposobów na podanie jajek.

Jajko w koszulce z dodatkami:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki octu
  • 2 kromki ulubionego pieczywa
  • 2 łyżki sosu holenderskiego (przepis poniżej)
  • Parmezan
  • Mieszanka sałat/ rukola/ roszponka
  • 2 plasterki ulubionej szynki
  • Świeża bazylia
  • Pół miękkiego awokado
  • 4 plasterki mozzarelli w kulce
  • Sól i pieprz

Ćwiartkę awokado pokroić w cienkie plasterki. Zetrzeć parmezan. Sałatę dokładnie umyć, osuszyć, poszarpać i ułożyć na dwóch talerzach razem z liściami bazylii i posiekanym awokado. Oprószyć solą i skropić oliwą. Kromki posmarować resztą awokado, ułożyć na nich plasterki mozzarelli i szynki, skropić oliwą. Piekarnik nagrzać do 200 stopni z funkcją grilla.
Przygotować sos holenderski zgodnie z przepisem poniżej. Wstawić kromki do piekarnika.
Zagotować wodę w garnku z łyżką octu i odrobiną soli. Jajko wbić do miseczki uważając żeby nie uszkodzić żółtka. W wodzie zrobić wirek i delikatnie włożyć do niego jajko. Gotować max 3 minuty by żółtko pozostało zupełnie płynne. Dolać kolejną łyżkę octu i wsadzić kolejne jajko (znów uprzednio robiąc wirek).
Gdy kromki będą zarumienione i mozzarella lekko rozpuszczona, wyjąć z piekarnika i ułożyć na sałacie. Na kromki wyłożyć jajka (delikatnie dużą łyżką cedzakową), oprószyć solą, pieprzem, startym parmezanem i od razu podawać.

Sos holenderski:

  • 1/2 kostki roztopionego masła
  • 4 żółtka w temperaturze pokojowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, biały pieprz

Żółtka ubijać z sokiem z cytryny i przyprawami około 2 minuty. Dodać powoli gorące masło wciąż ubijając. Dalej ubijać aż sos zgęstnieje i stanie się puszysty.

sniadanie-jajka-w-koszulce-po-benedyktynsku2

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Jajko w koszulce z sosem holenderskim
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 19 Review(s)