Tagi:

Jak pogodzić nastrój leniucha (tak, tak, nawet mi czasem na bakier z kuchnią) z wielką ochotą na orientalną japońską kuchnią? Mogę iść na miasto, ale niestety japońskie restauracje do najtańszych nie należą i dzieci mi mocno w nich wybrzydzają. Albo stworzyć japońskie danie w jakieś 10 minut w własnej kuchni.

Gotowych zupek jakoś z założenia nie tykam, ale że dostałam ostatnio paczuszkę z kilkoma produktami instant z OYAKATA to postanowiłam przetestować jej zawartość. Padło na OYAKATA Japoński Kurczak Teriyaki. Dodałam kilka warzyw i przyrządziłam ekspresowo kurczaka w domowym sosie teriyaki. I wiecie co? Wyszło mi naprawdę bardzo fajne, mocno orientalne danie. M. nawet nie wyłapał, że bazujące na gotowym daniu 😉 Wieczorem testował danie prosto z kubeczka bez żadnych dodatków i też był szalenie zadowolony. Z plusów to kubeczek jest superporęczny i ma w wieczku dziurki do odlania nadmiaru wody. Genialne, bo szalenie drażni mnie jak mi wszystko chlupie w środku.

A porównanie mamy spore, bo japońskie zupki instant jedliśmy w Japonii często, zwłaszcza podczas podróży po kraju. Mimo, że przemieszczaliśmy się superszybkimi shinkansenami (poczytajcie więcej tutaj), czyli z zawrotną prędkością 400 km/h to Japonia jest na tyle rozległa, że zdarzało nam się zgłodnieć po drodze. Zawsze na podorędziu mieliśmy kubeczek z japońską zupką, a w pociągach obowiązkowo dostępny wrzątek. Do tego idealnie wygodne siedzenia, cisza, czyściutko. Klasa sama w sobie. Mocno nam się zrobiło tęskno za Japonią. Zwłaszcza, że ostatnio mieliśmy z M. przymusową przejażdżkę naszymi polskimi pociągami i porównanie było dość druzgocące ;P

Japoński dworzecjaponia z dzieckiemjapońskie pociągi

Japoński kurczak teriyaki

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • średnia marchewka
  • pół papryki
  • 3 łyżki oleju do smażenia (polecam kokosowy)
  • danie OYAKATA Japoński Kurczak Teriyaki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ćwiartka limonki
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 350 g piersi kurczaka/ indyka
  • szczypior

Przygotować warzywa. Czosnek rozetrzeć/ przecisnąć przez praskę. Szalotki obrać i pokroić w niewielką kosteczkę. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.

Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać połowę czosnku i wszystkie pozostałe warzywa. Smażyć około 5 minut. W międzyczasie przygotować danie OYAKATA zgodnie z przepisem na opakowaniu oraz umyć i przekroić na kilka części mięso.

Gotowe danie i warzywa przełożyć do miski, wymieszać i przykryć, żeby nie wystygły. Na patelni rozgrzać ostatnią łyżkę oleju, dodać sos sojowy, sok wyciśnięty z limonki, resztę czosnku i cukier trzcinowy. Chwilę razem podgrzać i włożyć kawałki mięsa. Smażyć na mocnym ogniu przez 3-4 minuty na stronę (im grubsze kawałki mięsa, tym dłużej).

Makaron z warzywami rozłożyć na dwa talerze, ułożyć kawałki kurczaka, obsypać posiekanym szczypiorem i podawać.

oyakataJapoński kurczak teriyaki