Tagi:

Kabanosowy misz masz w cieście francuskim czyli prosty pomysł na przekąskę na szybko z wykorzystaniem domowego lub kupnego ciasta francuskiego. Do serwowania na imprezie lub zabrania ze sobą na wynos: czy to w ramach szybkiego podwieczorku w biegu czy też do piknikowego koszyka. Równie dobrze smakują na ciepło, zaraz po przyrządzeniu jak i po kilku godzinach. Można, choć nie trzeba podgrzewać. We wszystkich opcjach smakują równie dobrze i równie szybko znikają.

Kabanosowy misz masz w cieście francuskim

  • 200 g ciasta francuskiego
  • 150 g cienkich kabanosów
  • 80 g sera feta
  • 30 g bułki tartej
  • łyżka sosu worcestershire
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka sezamu
  • po 2/3 łyżeczki soli i świeżo zmielonego pieprzu
  • jajko

Ciasto wyjąć z lodówki na 15 minut przed szykowaniem przekąski.

Kabanosy pokroić wzdłuż na pól i jeszcze raz na pół. Posiekać drobno wszerz. Przełożyć do miski i wymieszać z pokruszonym serem feta, bułką tartą, sosem, koncentratem, 2/3 łyżki sezamu, solą i pieprzem. Jajko rozbełtać widelcem w małej miseczce. Około 3/4 przelać do miski z kabanosami (resztę zostawić do posmarowania ciasta).

Rozwinąć ciasto i pokroić wszerz na paski o grubości około 10 cm. Paski lekko rozciągnąć w dłoniach wszerz i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Farsz nakładać wzdłuż dłuższego boku i zwijać ciasto tworząc podłużne rulony. Układać tak by złączenie ciasta było na dole. Rulon pokroić na 4-5 mniejszych części, lekko je od siebie rozsuwając na blaszce. „Ciasteczka” posmarować z wierzchu pędzelkiem resztą jajka i obsypać pozostałym sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i zapiekać aż ciasto ładnie się zarumieni (ok 12 minut). U mnie sprawdza się pieczenie na poziomie jednym wyżej niż środek.

Podawać na ciepło lub na zimno.

Kabanosowy misz masz w cieście francuskim

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Kabanosowy misz masz w cieście francuskim
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)