Przepisy

Więcej

Kajmakowe pączki Dumle

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 13 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kajmakowe pączki Dumle! Jak zagorzały miłośnik Dumle originals musiałam prędzej czy później zrobić pączki z ich udziałem. A że zaopatrzyłam się ostatnio w pokaźną ich ilość, a karnawał trwa w najlepsze, to nie było już żadnych więcej wymówek J I tak oto powstały one! Kajmakowe pączki z kremową polewą, obsypane posiekanymi kawałkami mięciutkich cukierków toffie w mlecznej czekoladzie. Rozpusta jakich mało, ale tak dobra rozpusta, że ewentualne wyrzuty sumienie chowam głęboko do kieszeni 😉  Pączki same w sobie są bardzo mało słodkie (na 23 pączki użyłam niespełna 4 łyżki cukru). Słodycz regulujemy dodatkami: ilością nadzienia kajmakowego , posypki Dumle i dosłodzeniem polewy.

Robisz pączki po raz pierwszy? Przeczytaj najpierw garść uniwersalnych porad o idealnym pączku.

Kajmakowe pączki Dumle

  • 250 ml mleka (przelicznik ml/g na szklanki -> miary)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru drobnego do wypieków
  • 600 g mąki pszennej tortowej
  • 2 spore szczypty soli
  • 1 całe jajko w temp pokojowej
  • 4 żółtka w temp pokojowej
  • 45 g roztopionego, ostudzonego masła
  • 1 litr tłuszczu do smażenia np. olej rzepakowego, olej kokosowy, smalec
    ok 300 g kajmaku w puszce
  • polewa: 35 g masła, serek śmietankowy kanapkowy (np. Philadelphia, Twój smak), 50 g cukru pudru – wszystkie składniki w temp pokojowej
  • ok 12 cukierków

 

Pokruszone drożdże utrzeć łyżką w średniej misce z łyżką cukru. Dodać mleko podgrzane do temperatury ok 40 stopni (nie więcej bo zabije drożdże, ale i nie mniej bo ciasto dłużej będzie wyrastało) oraz łyżkę mąki. Wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu, bez przeciągów na ok 15 – 20 minut aż się mocno spienią.

Wykorzystać ten czas: resztę mąki przesiać do dużej miski. Dodać sól i wymieszać. Jajko i żółtka (w temperaturze pokojowej) utrzeć mikserem (końcówki do ubijania białek) na bardzo puszystą, jasną masę. Ubijanie powinno trwać ok 12 minut.

Do miski z przesianą mąką wlać spienione drożdże. Wymieszać drewnianą szpatułką. Dodać ubite, napuszone jajka i ponownie wymieszać, po czym zacząć wyrabianie ciasta drożdżowego. Można mikserem (końcówki do ciasta) lub dłońmi: energicznie, dokładnie, zagniatając – całość powinna trwać co najmniej kolejne 12 minut. Ciasto drożdżowe (odwrotnie niż kruche) zagniatanie uwielbia. Napusza się, robi coraz bardziej miękkie i elastyczne. Na koniec dodać roztopione, ostudzone masło i chwilę zagnieść do połączenia się składników.

Dobrze zagniecione ciasto uformować w kulę, włożyć z powrotem do miski, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat kuchenny. Chwilę zagnieść i rozpłaszczyć dłońmi lub wałkiem na placek o grubości ok 2 cm. Niewielką szklanką wykrawać kółeczka (u mnie o średnicy ok 4 cm). Pozostałe ciasto znów chwilę zagnieść, ponownie rozpłaszczyć i wykrawać kółka. Aż do wykorzystania całego ciasta. Krążki z ciasta ułożyć na blaszce i przykryć ściereczką. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ostatnie wyrastanie – około 45 minut. Po pół godziny do szerokiego garnka wlać olej i zacząć go nagrzewać na średniej mocy palnika do temperatury 180 stopni C. Nie powinno się go nagrzewać zbyt szybko. W tym czasie wykonać polewę. Wszystkie składniki (w temperaturze pokojowej) włożyć do niewielkiego pojemniczka i zmiksować na gładko. Posiekać Dumle na malutkie kawałki.

Pączki wkładać partiami do garnka z rozgrzanym olejem (nie za wiele na raz by nie spadła temperatura oleju, wciąż utrzymywać ją na stałym poziomie). Smażyć na rumiano po ok 2 minuty na stronę. Wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na talerze wyłożone papierem kuchennym.

Kajmak przełożyć do szprycy z długą, cienką końcówką i nadziewać pączki. Polać niewielką ilością masy kremowej i obsypać cukierkami (po ok. pół cukierka na pączka).

pyszne pączkiKajmakowe pączki Dumlepączki toffee kajmak

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 13 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

13 odpowiedzi

    1. Pewnie tak. Może i więcej 😉 Ale jeden taki… no może dwa… na pewno nie narobią za dużo szkód 😉

  1. Ukradłam pomysł na nadzienie, polewę i posypkę i zrobiłam z moim ulubionym przepisem pączkowym. Suuuper!

  2. Wyglądają obłędnie. Też uwielbiam Dumle! Choć swego czasu jadłam ich za dużo i trochę mi spowszedniały. Na takie pączki rzuciłabym się jednak od razu :P.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami