Tagi:

Kakaowy omlet bananowy na słodki początek dnia. Wykonanie nie zajmie więcej niż 15 minut. Podajemy od razu po usmażeniu z ulubionymi dodatkami np. dżem wiśniowy/ wiśnie z syropu, syrop klonowy, serek waniliowy, świeży banan.

Kakaowy omlet bananowy

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pół łyżki kakao
  • 2 jajka
  • mała szczypta soli
  • pół łyżeczki cukru pudru do obsypania
  • banan
  • odrobina oleju do smażenia

Mąkę i kakao przesiać przez drobne sitko i wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i zmiksować na wysokich obrotach miksera na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i delikatnie wmieszać miksując na minimalnych obrotach. Następnie wmieszać łyżką mąkę z kakao uważając żeby piana za bardzo nie opadła. Na koniec tak samo wmieszać mocno rozgniecionego widelcem banana.

Masę delikatnie wylać na mocno rozgrzaną małą patelnię o średnicy około 18 cm wysmarowaną cienką warstwą oleju. Smażyć bez przykrycia przez około 4 minuty do całkowitego ścięcia. Obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 3 minuty. Omlet podawać od razu, obsypany cukrem pudrem, z ulubionymi dodatkami.

Kakaowy omlet bananowy