Tagi:

Kaszotta – najlepszy sposób na pełnowartościowy obiad dla mojego malucha. Kasza, warzywa i mięso. Niestety gdy wszystko jest rozłącznie kończy się tylko na konsumpcji mięsa. Jaglanka z dynią i żurawiną jest fajną propozycją dla całej rodziny – też dla dorosłych. Ewentualnie starszym biesiadnikom, można oprószyć danie na talerzu odrobiną chilli i świeżo zmielonym pieprzem. Danie jeszcze nabierze wyrazistości.

 

Jaglanka z dynią i żurawiną:

  • 500 g piersi indyka
  • 500 g dyni (waga po obraniu i bez pestek)
  • 1 marchewka
  • 200g kaszy jaglanej (może być inna)
  • masło klarowane
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • Pełna garść suszonej żurawiny
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 1 drobno starty ząbek czosnku
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej

Imbir, czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z kurkumą, słodką papryką. Dodać pieprz i sól do smaku. Indyka pokroić w kostkę (u mnie drobniejsza bo danie było też dla 1,5 rocznego malucha). Wymieszać dokładnie i zostawić w temperaturze pokojowej na godzinę.

Dynię pokroić w małą kostkę, marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Żurawinę pokroić drobniej.

Mocno rozgrzać suchą patelnię. Jak będzie parować włożyć mięso z całą marynatą i krótko obsmażyć. Zmniejszyć ogień na średni, dodać łyżkę masła klarowanego i gdy się rozpuści dodać kaszę. Podsmażyć i podlać wodą – do odparowania, Ponowić z dwa razy (łącznie gotować ok 8 minut). Dodać dynię i marchewkę. Wymieszać i po chwili wlać mleko kokosowe, doprawić cukrem i ewentualnie solą i gotować jeszcze około 10 minut (kasza, dynia i marchew muszą być miękkie, płyn odparowany). Dodać żurawinę, zagotować i zdjąć.

mili-jaglanka-z-dynia-indykiem-zurawina