Przepisy

Więcej

Porcja
2-3 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2-3 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Kaszotto z kurczakiem, fasolką i cukinią

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 18 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kaszotto czyli proste, jednogarnkowe danie na bazie kaszy pęczak lub kaszy jaglanej. W sam raz na szybki obiad/ kolację w tygodniu czy też do zapakowania do pudełka i zabrania ze sobą do pracy. Tym razem zestawiłam kaszotto z kurczakiem i cukinią, plus fasolka i marchewka. Jeśli Wy nie macie ochoty na mięso, to możecie je spokojnie pominąć przeradzając swoje kaszotto w danie wegetariańskie. Więcej pomysłów na pyszne:  kaszotto.

Kaszotto z kurczakiem i cukinią

  • 200 g żółtej fasolki
  • marchewka
  • ok 150 g cukinii
  • ok 250 g kurczaka w temperaturze pokojowej (można pominąć)
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g kaszy jaglanej lub kaszy pęczak
  • przyprawy: pieprz, sól, po pół łyżeczki oregano, tymianku, papryki słodkiej i chilli
  • 1 szklanka bulionu
  • świeża natka lub kolendra do podania

Przygotować warzywa. Umyć fasolkę, marchewkę i cukinię. Fasolce odciąć końcówki i pokroić na ok 3 cm kawałki. Obraną marchewkę w plasterki (lub grubszą w półplasterki), cukinię w niewielką kostkę. Kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Doprawić lekko solą i pieprzem.

Patelnię mocno nagrzać (aż będzie parować). Dodać kurczaka, lekko zmniejszyć ogień i krótko obsmażyć kostki ze wszystkich stron. Dodać łyżkę oliwy. Wymieszać i zdjąć mięso z patelni na osobny talerz.

Na patelni roztopić masło. Dodać drobno posiekane szalotki i rozgnieciony czosnek. Smażyć kilka minut na wolnym ogniu do zeszklenia cebulek. Dodać wcześniej przygotowane warzywa i wymieszać. Doprawić. Uwaga zwłaszcza na ilość soli zwłaszcza jeśli sam bulion już jest słony. Ponownie wymieszać, zwiększyć ogień i smażyć chwilę, co jakiś czas mieszając.

Na patelnię wsypać kaszę, wymieszać z warzywami. Zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć moc grzania, przykryć i gotować około 20 minut do pełnej miękkości warzyw i kaszy. Na koniec dodać na patelnię kurczaka. Wymieszać  smażyć jeszcze około 2 minut do podgrzania mięsa. Spróbować i doprawić do smaku w razie konieczności.

Kaszotto z kurczakiem, fasolką i cukinią

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 18 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

16 odpowiedzi

  1. Fajne danie – szybkie i na pewno smaczne. A fakt, że robisz je w jednym garnku to niewątpliwie dodatkowy plus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami