Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Kaszotto z kurczakiem i kozim serem

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kaszotto z kurczakiem i kozim serem czyli szybka, pyszna propozycja na danie jednogarnkowe. Zamiast kaszy jaglanej można dać kaszę pęczak lub jęczmienną modyfikując odpowiednio czas gotowania. Zamiast sera koziego świetnie sprawdzi się też ser z niebieską pleśnią. Polecam dodanie też świeżego tymianku jeśli mamy – dodajemy w tym samym momencie co przyprawy.

Kaszotto z kurczakiem i kozim serem

  • 100 g kaszy jaglanej
  • ok 350 g kurczaka w temperaturze pokojowej
  • 100 g sera koziego pleśniowego w roladzie
  • 10 pomidorów suszonych
  • kilkanaście oliwek
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: pieprz, sól, oregano, tymianek, papryka słodka i chilli
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • łyżka oliwy
  • 1 szklanka bulionu

Kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić lekko solą i pieprzem. Patelnię mocno nagrzać (aż będzie parować). Dodać kurczaka, lekko zmniejszyć ogień i krótko obsmażyć kostki ze wszystkich stron. Dodać łyżkę oliwy. Wymieszać i zdjąć mięso z patelni na osobny talerz.

Na patelnię dodać masło. Roztopić, wsypać kaszę i chwilę podsmażyć. Dodać drobno posiekane szalotki i rozgnieciony czosnek. Dokładnie wymieszać i smażyć kilka minut. Doprawić (póki co nie za dużo, doprawienie do smaku na koniec, uwaga zwłaszcza na ilość soli bo sam bulion już jest słony).

Stopniowo dodawać bulion, dolewając kolejną porcję jak poprzednia już zostanie wchłonięta przez kaszę (łącznie około 20-30 minut w zależności od kaszy). W międzyczasie ser posiekać drobno (można zostawić ładne plasterki do dekoracji), pomidory suszone na kilka części i oliwki na talarki. Jak kasza będzie już prawie gotowa, dodać na patelnię kurczaka, oliwki i pomidorki. Wymieszać  smażyć jeszcze około 5 minut. Doprawić do smaku i wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać ser kozi. Lekko wymieszać i podawać.

Kaszotto z kurczakiem i kozim serem

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

19 odpowiedzi

  1. Skusił mnie tytuł.? Ciekawy przepis. Ja bym spróbowała bez oliwek i z np.feta lub serem żółtym, bo pleśniowe do mnie nie przemawiają. A dla dodatkowego ułatwienia zrobiła w piekarniku. Bo robiłam już risotto w piekarniku i wyszło super. ? Przepis czeka w kolejce bo zdjęcia okazały się klapą…

    1. Super! Mam nadzieję, że się kiedyś doczeka 😉 A przepis traktuj jak inspirację. Nie lubisz pleśniowych – pomiń, albo wymień. Pokruszona feta na wierzch będzie extra!

  2. Uwielbiam dania typu risotto ale kaszotto jeszcze nigdy nie gotowałam. Chętnie wypróbuję Twoj przepis. Tylko zamiast gotować bulion użyje tego gotowego z butelki od Krakusa. Ułatwia mi on pracę w kuchni a dodatkowo nadaje smak potrawą i nie zawiera konserwantów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami