Tagi:

Kaszotto z kurczakiem i kozim serem czyli szybka, pyszna propozycja na danie jednogarnkowe. Zamiast kaszy jaglanej można dać kaszę pęczak lub jęczmienną modyfikując odpowiednio czas gotowania. Zamiast sera koziego świetnie sprawdzi się też ser z niebieską pleśnią. Polecam dodanie też świeżego tymianku jeśli mamy – dodajemy w tym samym momencie co przyprawy.

Kaszotto z kurczakiem i kozim serem

  • 100 g kaszy jaglanej
  • ok 350 g kurczaka w temperaturze pokojowej
  • 100 g sera koziego pleśniowego w roladzie
  • 10 pomidorów suszonych
  • kilkanaście oliwek
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: pieprz, sól, oregano, tymianek, papryka słodka i chilli
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • łyżka oliwy
  • 1 szklanka bulionu

Kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić lekko solą i pieprzem. Patelnię mocno nagrzać (aż będzie parować). Dodać kurczaka, lekko zmniejszyć ogień i krótko obsmażyć kostki ze wszystkich stron. Dodać łyżkę oliwy. Wymieszać i zdjąć mięso z patelni na osobny talerz.

Na patelnię dodać masło. Roztopić, wsypać kaszę i chwilę podsmażyć. Dodać drobno posiekane szalotki i rozgnieciony czosnek. Dokładnie wymieszać i smażyć kilka minut. Doprawić (póki co nie za dużo, doprawienie do smaku na koniec, uwaga zwłaszcza na ilość soli bo sam bulion już jest słony).

Stopniowo dodawać bulion, dolewając kolejną porcję jak poprzednia już zostanie wchłonięta przez kaszę (łącznie około 20-30 minut w zależności od kaszy). W międzyczasie ser posiekać drobno (można zostawić ładne plasterki do dekoracji), pomidory suszone na kilka części i oliwki na talarki. Jak kasza będzie już prawie gotowa, dodać na patelnię kurczaka, oliwki i pomidorki. Wymieszać  smażyć jeszcze około 5 minut. Doprawić do smaku i wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać ser kozi. Lekko wymieszać i podawać.

Kaszotto z kurczakiem i kozim serem

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Kaszotto z kurczakiem i kozim serem
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 16 Review(s)