Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Porcja2 osoby
Wydrukuj

Kaszotto z polędwiczką i letnimi warzywami

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kaszotto z polędwiczką i letnimi warzywami w postaci fasolki szparagowej, papryki i pomidora. Do tego kurki i robi się bardzo letnio i bardzo kolorowo. Można od razu zrobić większą porcję i zabrać ze sobą kolejnego dnia do pracy. Danie nic nie traci po ponownym podgrzaniu. Kaszotto jest delikatne w smaku. Jeśli wolicie bardziej zdecydowane smaki, wzbogaćcie repertuar przypraw o kilka szczypt chilli.

Kaszotto z polędwiczką i letnimi warzywami

  • 100 g kaszy jęczmiennej lub gryczanej białej
  • łyżka sosu sojowego
  • 100 g kurek
  • 100 g fasolki szparagowej żółtej
  • 300 g polędwiczki wieprzowej
  • po łyżeczce oregano, pieprzu czarnego, rozmarynu
  • sól do smaku
  • pół cebuli
  • spory ząbek czosnku
  • łyżka masła klarowanego
  • łyżka oliwy
  • pół czerwonej papryki
  • pomidor
  • ok 70 ml bulionu warzywnego
  • kilka listków bazylii

Mięso pokroić na paski o podobnej grubości by równomiernie się usmażyły. W mięso wetrzeć po 1/3 łyżeczki oregano, pieprzu i rozmarynu. Odstawić w temperaturze pokojowej. W tym czasie przyszykować resztę składników.

Fasolkę umyć, odciąć końcówki, przekroić na mniejsze części po ok 2 cm i ugotować al dente (ok 10 minut) w lekko osolonej wodzie. Wyjąc z garnka i w tej samej wodzie ugotować kaszę. Odcedzić i wymieszać z sosem sojowym.

Kurki umyć. Większe przekroić na pół. Paprykę pokroić w kostkę na raz. Pomidora zalać wrzątkiem, obrać ze skórki i posiekać w kostkę. Cebule pokroić w drobna kostkę a czosnek na cieniutkie półplasterki.

Rozgrzać mocno patelnie. Jak zacznie parować, nieznacznie zmniejszyć moc grzania i obsmażyć na rumiano mięso. Zdjąć mięso na talerz i na tej samej patelni rozgrzać masło i oliwę. Zeszklić cebule z czosnkiem. Dodać paprykę a po 5 minutach pomidora i fasolkę. Doprawić reszta przypraw. Zalać bulionem i chwile razem gotować. Delikatnie wmieszać kurki i po 2 minutach mięso i kaszę. Gotować aż warzywa będą idealnie miękkie a mięso w pełni zrobione w środku. Wykładać na talerze obsypując świeża bazylią.

Kaszotto z polędwiczką i letnimi warzywami

Lubisz proste, szybkie dania na bazie kaszy? Wypróbuj też Kaszotto z pieczonym łososiem i cukinią z dodatkiem aromatycznych przypraw.  Kolejne jednogarnkowe danie dla całej rodziny.

A wielbicielom kurek (jak ja!) polecam też szybki, prosty w przygotowaniu, a jednocześnie naprawdę efektowny podpalany makaron z kurkami, kurczakiem i serem z niebieską pleśnią – sos naprawdę podpalamy na patelni. Efekt jest świetny!

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami