Tagi:

Gratka dla fanów kokosa. Kokosanki z migdałami czyli szybkie ultra kokosowe ciasteczka z migdałową niespodzianką w środku. Kokosanki z tego przepisu wychodzą mięciutkie w środku, lekko chrupiące na zewnątrz (zwłaszcza od razu po wyjęciu z piekarnika). Można przechowywać przez około 5 dni w temperaturze pokojowej, szczelnie zamknięte.

Kokosanki z migdałami

  • 65 g masła
  • 80 g cukru
  • 2,5 łyżki mleka
  • 160 g wiórków kokosowych
  • 2 niewielkie białka
  • 20 migdałów

Masło roztopić w garnku z grubym dnem. Dodać cukier. Podgrzewać i ciągle mieszać  aż do pełnego rozpuszczenia się cukru. Następnie wmieszać mleko i po chwili wiórki kokosowe. Odstawić na bok do ostudzenia.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie szpatułką (najlepiej w kilku turach) wmieszać je do masy kokosowej. Wilgotnymi dłońmi formować z masy niewielkie kuleczki wielkości orzechów włoskich w środku każdej zamykając całego migdała.

Kokosanki z migdałami układać na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 18 minut aż kokosanki się zarumienią. Wyjąć z piekarnika i przestudzić na blaszce.

Można przechowywać przez około 5 dni w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.

ciasteczka kokosowe z migdałamiKokosanki z migdałami

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Kokosanki z migdałami
Published On