Tagi:

Pomysł na koktajl szpinak w kombinacji z grejpfrutem i brzoskwiniami nie był przypadkowy. Po dwóch ciążach stan moich włosów i paznokci wołał o pomstę do nieba. Bardzo się osłabiły. Pomyślałam – typowe. Na pewno taka kolej rzeczy i niedługo przejdzie. Nie przeszło. Co więcej, po powrocie do pracy (= przesiadywaniu 2/3 dnia z nosem w monitorze) bardzo zaczęły mi wysychać spojówki. Ostatnio, przy okazji wizyty u lekarza, wspomniałam o wszelkich przypadłościach i doradził mi zwiększenie witaminy A w diecie. Faktycznie! Poczytałam trochę (https://poznajsienatluszczach.pl/2018/08/20/witamina-a-zrodla-skutki-niedoboru/) o tej witaminie i wypisz wymaluj mój przypadek. Oprócz wzmacniania włosów, paznokci i zbawiennego wpływu na spojówki okazuje się, że wit. A „utrudnia wirusom penetrację, zapobiega zakażeniom, neutralizuje również skutki działania zanieczyszczonego powietrza, zmiękcza skórę i zwiększa jej odporność na podrażnienia (…) Pomaga w budowie i naprawie kości, zębów (szkliwa), błon śluzowych płuc, układu pokarmowego i rozrodczego.” Voila! Jest i odpowiedź na moje wszelkie troski.

Tak, więc, od dziś, do mojej diety codziennej na stałe zawitają produkty bogate w witaminę A. Czyli wszelkie żółte, pomarańczowe i zielone warzywa i owoce, jak m.in. czerwone grejpfruty, śliwki, brzoskwinie, mango, marchewki, brokuły, pomidory, jarmuż, szpinak czy papryka. Do tego jeszcze w pakiecie jaja, sery, mleko i tłuste ryby i mamy bombę witaminową. Choć najlepszym źródłem wit A tak naprawdę jest wątróbka, ale tego to już nie jestem w stanie strawić. 😉

Ponoć można przedawkować i skutki przedawkowania trochę mi przypominają pierwszy trymestr ciąży 😛 Wymioty, senność, ociężałość, bóle głowy i drażliwość. Na szczęście to grozi raczej tylko przy nadmiernym spożyciu wątróbki lub witaminy zamkniętej w kapsułkach.

Moją przygodę z witaminą A zaczynam sącząc pyszny koktajl szpinak, grejpfruty i brzoskwinie. Poniższy koktajl możecie zrobić w sokowirówce, w przystawce miksera do koktajli lub blenderem ręcznym (ja robiłam blenderem). Poniżej podaję instrukcję dla opcji drugiej i trzeciej. Sokowirówka znacznie ułatwia sprawę. Nie ma konieczności usuwania grubych łodyżek szpinaku, obierania brzoskwiń i przede wszystkim, filetowania cząstek grejpfrutów.

Koktajl szpinak, grejpfruty i brzoskwinie

  • 2 garści świeżego szpinaku
  • grejpfrut czerwony
  • 4 małe/ 3 większe brzoskwinie
  • garść owoców leśnych (mogą być mrożone) – opcjonalnie

Szpinak opłukać pod bieżącą, chłodną wodą. Odłamać twarde łodyżki. Grejpfrut dokładnie obrać i wyfiletować (zdjąć białe błonki z każdej cząstki oraz usunąć pestki). Brzoskwinie obrać, przekroić na pół i wyjąć pestki.

Wszystkie owoce (zostawić część owoców leśnych do dekoracji) przełożyć do wysokiego, pionowego naczynia i zmiksować na gładki koktajl. Dobrze jest lekko schłodzić koktajl, ale nie jest to konieczne. Bezpośrednio przed podaniem udekorować pozostałymi owocami leśnymi.

Produkty bogate w wit Asmoothie szpinak grejpfrutKoktajl szpinak, grejpfruty i brzoskwinie

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Koktajl szpinak, grejpfruty, brzoskwinie
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)