Tagi:

Delikatne kotleciki marchewkowe dla dzieci to propozycja na szybkie, pożywne danie dla najmłodszych. Kotleciki robi się naprawdę ekspresowo, z zaledwie kilku prostych składników. Bazą jest ugotowana marchewka z kaszą jaglaną plus kurczak i jajko. Pozostałe dodatki można już modyfikować wedle naszej fantazji. Można też zrezygnować z smażenia i upiec kotleciki w piekarniku tak jak Burgery rybne z ryżem i z dynią.

Kotleciki marchewkowe dla dzieci:

  • 25 g kaszy jaglanej (waga surowej kaszy)
  • 2 średnie marchewki
  • ząbek czosnku
  • 120 g piersi kurczaka
  • 30 g sera feta/ serka śmietankowego
  • jajko
  • sól, pieprz, 1/3 łyżeczki majeranku, 2/3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • łyżka mąki (opcjonalnie)
  • łyżka masła klarowanego
  • natka

Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą wodą. W małym garnku zagotować niewielką ilość wody. Lekko posolić, dodać kaszę i zagotować.
Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek na najmniejszych. Dodać warzywa do kaszy mniej więcej po 10 minutach jej gotowania. Wymieszać i gotować do czasu aż kasza i warzywa będą zupełnie miękkie a woda całkowicie odparuje (około 15 minut, ewentualnie podlać wodą w razie potrzeby). Odstawić do lekkiego ostudzenia. W tym czasie kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić i posiekać w drobną kostkę. Jajko roztrzepać razem z przyprawami i serkiem, dodać kurczaka i ugotowaną kaszę z warzywami. Jeśli masa będzie zbyt rzadka można dodać łyżkę mąki, ale nie powinno być to konieczne. Na patelni rozgrzać odrobinę masła klarowanego. Masę nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię formując niewielkie kotleciki. Smażyć krótko z obu stron. Podawać posypane świeżą natką.

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Kotleciki marchewkowe dla dzieci
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 14 Review(s)