Tagi:

Po burgerach rybnych z ryżem oraz kotletach rybnych z ziemniakami przyszedł czas na kotleciki rybne z kaszą jaglaną. Sama nie wiem, którą kombinacją byliśmy najbardziej zachwyceni, więc chyba musicie przetestować wszystkie i dać mi znać co myślicie 😉 A na poważnie to kotleciki wyszły naprawdę pyszne. Mięciutkie, delikatne. Dzieciaki zajadały ze smakiem. O nas nie wspomnę. Kotleciki możecie, jak ja, upiec w piekarniku, ale równie dobrze można je po prostu usmażyć na patelni. Do ich przyrządzenia możecie wykorzystać surową rybę (jak w przepisie) lub użyć już przyrządzoną rybę, jeśli np. została Wam z poprzedniego dnia. Danie podałam z tłuczonymi ziemniakami, świeżymi warzywami i z prostym, aksamitnym sosem musztardowym z przepisu poniżej. Bardzo Wam ten sos polecam. Jest dość uniwersalny i doskonale pasuje zarówno do dań rybnych, jak i mięsnych.

Kotleciki rybne z kaszą

  • 200 g kaszy jaglanej lub jęczmiennej
  • 500 g białej, wyfiletowanej ryby np. dorsz, miruna, halibut, sola
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • oliwa
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła klarowanego
  • bułka tarta
  • 2 niewielkie jajka
  • ok łyżka posiekanego szczypiorku

Piekarnik nastawić na 180 stopni. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Filety ryby umyć pod chłodną, bieżącą wodą. Dokładnie osuszyć. Posypać przyprawami i delikatnie natrzeć oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 8 minut. W tym czasie posiekać drobno cebulę i czosnek. Zeszklić je na łyżce oliwy na patelni. Dodać na patelnię łyżkę masła i 2 łyżki bułki tartej. Wymieszać dokładnie i chwilę razem smażyć.

Rybę, kaszę i zawartość patelni zostawić do lekkiego ostudzenia. Przełożyć do wysokiego pojemnika do blendowania. Dodać jajka oraz szczypiorek i  następnie zblendować. Z masy rybnej uformować 8 kotlecików. Delikatnie je panierować w bułce tartej i  natłuścić oliwą. Układać na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w 180 stopniach C. Podawać polane sosem musztardowym obsypane dodatkowo szczypiorkiem.

Sos musztardowy

  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 150 ml bulionu
  • łyżka musztardy dijon
  • świeżo mielony pieprz

Zrobić zasmażkę z masła i mąki. Masło roztopić na patelni, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gotować około 10 minut aż sos mocno zgęstnieje.

kotleciki rybne z kaszą z sosem musztardowym

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Kotleciki rybne z kaszą z sosem musztardowym
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)