Tagi:

Kotlety mielone idealne – oczywiście wedle mojego osobistego, mocno subiektywnego, wysmakowanego gustu. Niby nic trudnego, a jednak trochę mi zajęło dojście do perfekcji… Już pomijam fakt, że kiedyś robiłam z bułką tartą (klasa niżej niż z namoczoną czerstwą!) czy też to, że masy nie wyrabiałam, a jedynie mieszałam łyżką! Te błędy były podstawowe i oczywiste. Ale trik, by do masy dodać majonez, rosół zamiast wody czy też ubite białko zamiast całego jajka… to były małe zmiany, już wcale nie tak oczywiste. Jak się okazało, moje mielone teraz są o niebo lepsze, niż te kilka lat temu. Pokusiłabym się nawet o stwierdzenie, że są to mielone idealne. 😉

Kotlety mielone idealne

  • 500 g mięsa mielonego
  • czerstwa bułka (koniecznie, nie bułka tarta) + mleko do namoczenia
  • niewielka cebula
  • surowy ziemniak
  • łyżka majonezu
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • ok 150 ml bulionu
  • białko jajka
  • bułka tarta (tylko do obtoczenia)
  • smalec

Ok. godzinę przed robieniem kotletów: Mięso wyjąć z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej. Bułkę zalać do przykrycia mlekiem i zostawić do pełnego namoczenia. Bułka będzie się unosić w mleku, więc podczas namaczania dobrze ją kilka razy obrócić wokół własnej osi.

Tuż przed robieniem kotletów: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ziemniaka umyć, obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki. Zeszklić cebulę na odrobinie tłuszczu. Bułkę mocno odcisnąć z mleka. Włożyć do miski, dodać mięso mielone, ziemniaka, majonez, cebulę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Zacząć wyrabiać masę dłońmi, podlewając stopniowo bulionem (łącznie ok 50 ml). Wyrabiać nawet 10 minut. Im dłuższe wyrabianie, tym kotlety będą lepsze. Podczas wyrabiania „napowietrza” się masę. Na koniec ubić na sztywno białko i delikatnie połączyć z mięsem.

Rozgrzać smalec. Z wyrobionej masy formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć krótko na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu, do zarumienienia z obu stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać bulionem i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min by kotlety „doszły” w środku.

Kotlety mielone idealne

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Kotlety mielone idealne
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 8 Review(s)