Tagi:

Jeden z najszybszych obiadów świata, do przygotowania w zaledwie 15 minut, czyli kotlety po francusku. Kawałki siekanego kurczaka zanurzone w masie jajeczno – śmietanowej z dużą ilością świeżych ziół. Zaczynamy od nastawienia kaszy/ ryżu i podczas jego gotowania, szykujemy i smażymy kotlety oraz siekamy warzywa na sałatkę. W ten sposób całość od wejścia do kuchni do wyłożenia na talerz nie powinna przekroczyć podanych 15 minut. Jeśli macie ochotę, możecie wzbogacić wasze kotlety po francusku o posiekaną świeżą paprykę lub np. starty ser żółty. Wedle preferencji. Wpis z cyklu #szybkiobiad.

Kotlety po francusku

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • łyżka gęstej śmietany
  • garść posiekanej zieleniny (u mnie mix szczypior i natka)
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: ryż/ kasza (u mnie jaglana) + sałatka z posiekanych świeżych warzyw

Mięso oczyścić z twardych błonek i posiekać w niewielką kostkę. Przełożyć do miski. Dodać całe jajka, mąkę, śmietanę, zieleninę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni mocno rozgrzać cienką warstwę tłuszczu. Nakładać masę łyżką na patelnię i smażyć na złoto z obydwu stron. Smażyć krótko, tak by nie wysuszyć mięsa, tylko tyle by kotlety na pewno nie były surowe w środku.

kotlety siekane z kurczakakotlety w masie jajecznejkotlety po francusku szybki obiad

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Kotlety po francusku - obiad w 15 min
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)