Tagi:

Kotlety z kaszy gryczanej to propozycja na szybki, wegetariański obiad… lub niebanalny dodatek do mięsa. Kotleciki bardzo szybko się robi, dobrze się formują i smażą, nie rozpadają podczas obróbki. Bardzo lubiane przez dzieci, ale zdecydowanie nie tylko.

Kotlety z kaszy gryczanej

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 100 g białego sera
  • 50g żółtego sera np. cheddar
  • średnia cebula
  • małe jajko
  • 2/3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane lub olej)

Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie (pół łyżeczki) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą i ostudzić.

Cebulę obrać i posiekać drobno. Czosnek rozetrzeć ostrą końcówką noża wraz z odrobiną soli. Na małej patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i zeszklić cebulę razem z czosnkiem uważając żeby nie przypalić warzyw. Przełożyć do wysokiego pojemnika do miksowania, dodać połowę sera białego, kaszę, jajko, mąkę i przyprawy. Zmiksować blenderem – może nie być bardzo dokładnie. Dodać starty ser żółty i połowę szczypiorku i zamieszać łyżką.

Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Na głęboki talerz wysypać kilka łyżek bułki tartej. Z masy formować małe kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na patelni z obu stron do zarumienienia. Podawać posypane resztę sera białego i szczypiorku.

kotlety z kaszy gryczanej

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Kotlety z kaszy gryczanej
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 14 Review(s)