Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Czas
5 godz
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Czas5 godz
Wydrukuj

Krem bawarski według Pascala

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Creme bavarois czyli krem bawarski. Bardzo prosty, kremowy, delikatny deser kuchni niemieckiej. Składem i konsystencją przypomina włoską panna cottę, jednak jest bardziej piankowy i aksamitny. Wzorowałam się na przepisie Pascala, z lekką modyfikacją proporcji. Dodałam też skórkę pomarańczową dla podkręcenia smaku deseru. Moim zdaniem bardzo trafiony dodatek. Za Pascalem podałam deser z orzechami, ale myślę, że świeże owoce czy sos owocowy pasowałby jeszcze lepiej.

Krem bawarski

  • 220 ml mleka
  • 8 g cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 30 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny (ok 7 g)
  • 200 ml śmietany kremówki
  • łyżeczka skórki pomarańczowej (otarta z pomarańczy bądź kupna)
  • dowolne dodatki np. 20 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych, sos owocowy, świeże, delikatne owoce np. maliny, jagody

Mleko przelać do niewielkiego garnuszka, dodać cukier waniliowy i zagotować co jakiś czas mieszając. Odstawić z palnika. W osobnej miseczce ubić (końcówki do ubijania białek) do białości żółtka z cukrem. Gdy będą już mocno puszyste, powoli wlewać mleko cały czas miksując na najmniejszych obrotach miksera. Miskę postawić nad garnkiem z parującą wodą i gotować około 10 minut w kąpieli wodnej. Często mieszać i nie dopuścić do ścięcia się masy. Zdjąć z palnika. Żelatynę rozpuścić  w 4 łyżkach wody i przelać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać i zostawić do szybkiego, całkowitego ostudzenia (najlepiej w chłodnym pomieszczeniu). Wówczas ubić na sztywno  śmietanę i delikatnie wmieszać ją do masy.

Małe miseczki zanurzać na chwilę w lodowatej wodzie i nakładać do nich krem. Zostawić w lodówce na co najmniej 3 godziny do całkowitego ścięcia. By wyciągnąć krem z miseczek należy go obkroić po obwodzie nożem i wstawić miseczkę dosłownie na sekundę do wrzątku (nie dłużej bo masa się rozpuści). Obrócić do góry nogami i delikatnie postukując w dno wyłożyć na talerzyki. Krem bawarski można podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie tym razem zmielone orzeszki.

krem bawarskiCreme bavarois czyli krem bawarski

Gorąco zachęcam do zostawiania komentarzy oraz do testowania pozostałych wysmakowanych deserów.

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami