Tagi:

Creme bavarois czyli krem bawarski. Bardzo prosty, kremowy, delikatny deser kuchni niemieckiej. Składem i konsystencją przypomina włoską panna cottę, jednak jest bardziej piankowy i aksamitny. Wzorowałam się na przepisie Pascala, z lekką modyfikacją proporcji. Dodałam też skórkę pomarańczową dla podkręcenia smaku deseru. Moim zdaniem bardzo trafiony dodatek. Za Pascalem podałam deser z orzechami, ale myślę, że świeże owoce czy sos owocowy pasowałby jeszcze lepiej.

Krem bawarski

  • 220 ml mleka
  • 8 g cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 30 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny (ok 7 g)
  • 200 ml śmietany kremówki
  • łyżeczka skórki pomarańczowej (otarta z pomarańczy bądź kupna)
  • dowolne dodatki np. 20 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych, sos owocowy, świeże, delikatne owoce np. maliny, jagody

Mleko przelać do niewielkiego garnuszka, dodać cukier waniliowy i zagotować co jakiś czas mieszając. Odstawić z palnika. W osobnej miseczce ubić (końcówki do ubijania białek) do białości żółtka z cukrem. Gdy będą już mocno puszyste, powoli wlewać mleko cały czas miksując na najmniejszych obrotach miksera. Miskę postawić nad garnkiem z parującą wodą i gotować około 10 minut w kąpieli wodnej. Często mieszać i nie dopuścić do ścięcia się masy. Zdjąć z palnika. Żelatynę rozpuścić  w 4 łyżkach wody i przelać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać i zostawić do szybkiego, całkowitego ostudzenia (najlepiej w chłodnym pomieszczeniu). Wówczas ubić na sztywno  śmietanę i delikatnie wmieszać ją do masy.

Małe miseczki zanurzać na chwilę w lodowatej wodzie i nakładać do nich krem. Zostawić w lodówce na co najmniej 3 godziny do całkowitego ścięcia. By wyciągnąć krem z miseczek należy go obkroić po obwodzie nożem i wstawić miseczkę dosłownie na sekundę do wrzątku (nie dłużej bo masa się rozpuści). Obrócić do góry nogami i delikatnie postukując w dno wyłożyć na talerzyki. Krem bawarski można podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie tym razem zmielone orzeszki.

krem bawarskiCreme bavarois czyli krem bawarski

Gorąco zachęcam do zostawiania komentarzy oraz do testowania pozostałych wysmakowanych deserów.

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Krem bawarski według Pascala
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)