Przepisy

Więcej

Porcja
3 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja3 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Krem marchewkowy z masłem orzechowym

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 39 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Krem marchewkowy z masłem orzechowym: delikatna marchew doprawiona świeżym imbirem i curry plus masło orzechowe – przepyszne, niezawodne połączenie. Wyraziste, aromatyczne, oryginalne, rozgrzewające. Idealne na chłodniejsze dni. Równie dobra, a może nawet jeszcze lepsza kolejnego dnia po podgrzaniu.

Krem marchewkowy z masłem orzechowym

  • 400 g marchewki
  • łodyga selera naciowego
  • 1 łyżka oleju z orzechów arachidowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • kawałek imbiru ok 2cm
  • 1,5 łyżki masła orzechowego
  • suszona papryczka chilli
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • pół łyżeczki przyprawy curry
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • 700ml bulionu warzywnego
  • 100ml słodkiej śmietany 18%
  • prażone pestki dyni

Marchewkę, papryczkę, seler naciowy i cebulę posiekać. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce na jak najmniejszych oczkach. Cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym w garnku oleju. Dodać całą papryczkę i po minucie resztę składników (oprócz bulionu i soku z cytryny). Wymieszać i chwilę smażyć na średnim ogniu. Po kilku minutach dodać bulion i gotować do pełnej miękkości warzyw (15-20 minut). Pod koniec dodać sok z cytryny i ewentualnie doprawić do smaku. Zdjąć z gazu, wyjąć papryczkę, dodać połowę śmietany i dokładnie zmiksować. Podawać z kleksem śmietany i obsypane ziarnami dyni podprażonymi na suchej patelni.

Krem marchewkowy z masłem orzechowym

Po więcej przepisów na zupy krem zapraszam do kliknięcia w tag Zupa kremWielbicielom kremu marchewkowego polecam przede wszystkim drugi Wysmakowany krem marchewkowy, tym razem z dodatkiem pasty sezamowej tahini (klik). Bardzo oryginalny i naprawdę pyszny.

Ten przepis w Waszym wykonaniu:

IMG 1692
„2 w 1 jako danie główne – z dodatkiem klopsików. Cudny smak.”

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 39 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

9 odpowiedzi

  1. Robiłam kiedyś ciasto marchewkowe z polewa z masla orzechowego i to połączenie bardzo mi smakowało. Koniecznie muszę zrobić ta zupę!

    1. Dziękuje pięknie. Mam nadzieje ze kiedyś skorzystasz. Ja takich „zapisanych przepisów” mam chyba z tysiąc 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami