Tagi:

Krem marchewkowy z masłem orzechowym: delikatna marchew doprawiona świeżym imbirem i curry plus masło orzechowe – przepyszne, niezawodne połączenie. Wyraziste, aromatyczne, oryginalne, rozgrzewające. Idealne na chłodniejsze dni. Równie dobra, a może nawet jeszcze lepsza kolejnego dnia po podgrzaniu.

Krem marchewkowy z masłem orzechowym:

  • 400 g marchewki
  • łodyga selera naciowego
  • 1 łyżka oleju z orzechów arachidowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • kawałek imbiru ok 2cm
  • 1,5 łyżki masła orzechowego
  • suszona papryczka chilli
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • pół łyżeczki przyprawy curry
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • 700ml bulionu warzywnego
  • 100ml słodkiej śmietany 18%
  • prażone pestki dyni

Marchewkę, papryczkę, seler naciowy i cebulę posiekać. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce na jak najmniejszych oczkach. Cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym w garnku oleju. Dodać całą papryczkę i po minucie resztę składników (oprócz bulionu i soku z cytryny). Wymieszać i chwilę smażyć na średnim ogniu. Po kilku minutach dodać bulion i gotować do pełnej miękkości warzyw (15-20 minut). Pod koniec dodać sok z cytryny i ewentualnie doprawić do smaku. Zdjąć z gazu, wyjąć papryczkę, dodać połowę śmietany i dokładnie zmiksować. Podawać z kleksem śmietany i obsypane ziarnami dyni podprażonymi na suchej patelni.

Krem marchewkowy z masłem orzechowym

Po więcej przepisów na zupy krem zapraszam do kliknięcia w tag Zupa kremWielbicielom kremu marchewkowego polecam przede wszystkim drugi Wysmakowany krem marchewkowy, tym razem z dodatkiem pasty sezamowej tahini (klik). Bardzo oryginalny i naprawdę pyszny.

Ten przepis w Waszym wykonaniu:

„2 w 1 jako danie główne – z dodatkiem klopsików. Cudny smak.”
Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Krem marchewkowy z masłem orzechowym
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 19 Review(s)