Tagi:

Ostatnio było u nas kilka dużych okazji do świętowania, więc miałam szansę wyżyć się kreatywnie, tworząc kilka tortów, zwłaszcza z dedykacją dla najmłodszych. W efekcie powstał już Tort Motylek i Tort Potworek, które w całości rozgościły się jakiś czas temu na Wysmakowane. Kolejnego tortu niestety nie dane mi było sfotografować, więc nie pokażę go Wam w pełnej okazałości, ale za to podzielę się przepisem na krem Milky Way, którym był przełożony. Z założenia krem powstał z myślą o dzieciach, ale myślę, że nie tylko im mocno przypadł do gustu. Zwłaszcza, że jest naprawdę prosty w przygotowaniu i składa się jedynie z trzech składników. Pracy przy nim nie dużo, ale koniecznie trzeba ją rozłożyć na dwa etapy. Pierwszego dnia potrzebujecie 6 minut, by posiekać i rozpuścić batoniki w śmietanie. Zostawiacie je do stężenia w lodówce na noc i kolejnego dnia (4 minuty) ubijacie schłodzony krem śmietankowy z mascarpone.

Krem z poniższych proporcji wystarczą do przełożenia biszkoptu rozkrojonego na 3 części o średnicy 24 cm oraz do cienkiego otynkowania tortu z wierzchu i boku. Jeśli chcecie tworzyć z niego dodatkowo dekoracje na wierzchu, to zwiększcie delikatnie ilości oraz koniecznie użyjcie śmietanę 36%. Jest tłusta i krem na niej ubity będzie sztywny i stabilny. Przy niższej zawartości tłuszczu w śmietanie, należy zwiększyć proporcje mascarpone vs. śmietana lub dodać łyżeczkę żelatyny, by masa lepiej się trzymała.

Ze względu na to, że bazą do kremu są mocno słodkie batoniki Milky Way, to sam krem również wychodzi dość słodki. Warto tą słodycz przełamać jakimś mocniejszym, bardziej wyrazistym akcentem np. dżemem porzeczkowym, malinowym czy wiśniowym. Można też obsypać tort granatem, którego kwaskowość będzie idealnie równoważyć słodycz samego kremu.

Krem Milky Way do tortu

  • 450 ml śmietany 36%
  • 260 g batoników Milky Way
  • 500 g serka mascarpone (zimny)

Pierwszego dnia rozpuścić batoniki w śmietanie. Całość śmietany przełożyć do średniego garnka i podgrzewać co jakiś czas mieszając (nie można dopuścić do zagotowania). W tym czasie posiekać batoniki.  Gdy śmietana będzie gorąca, wsypać do niej posiekane batoniki i wciąż podgrzewając, energicznie mieszać, aż do pełnego rozpuszczenia się batoników. Odstawić na bok do ostudzenia. Gdy masa będzie już w temperaturze pokojowej, przykryć ją szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc.

Kolejnego dnia zimną masę śmietankową i zimne mascarpone przełożyć do sporek miski i ubić mikserem do uzyskania jednolitego, lekko napuszonego kremu (zajmie to ok. 3 minuty). Masą można od razu przekładać tort.

krem Milky Way do tortukrem Milky Way do tortu dla dzieci

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Krem Milky Way do tortu
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 21 Review(s)