Tagi:

Moje dni wciąż wyładowane są sprzątaniem poremontowym, co z giga brzuchem (termin już za trzy tygodnie) idzie mi mocno „ociężale” i powoli. Ale jeść coś trzeba, a piekarnik parowy BAKEandSTEAM od Gotie stoi w kuchni i szalenie kusi, by upichcić coś pysznego. Zwłaszcza, że pierwsze testy pieczenia z funkcją pary zakończyły się rewelacyjnie i udało mi się wyczarować doskonale mazisty sernik z truskawkami (przepis tu!). Na szczęście w zamrażarce zalegało trochę tortellini z pomidorami i mozzarellą. Aż się prosiło, by na szybko stworzyć jakąś pyszną zapiekankę. Kilka świeżych składników, hop do piekarnika buchającego parą i efekt znów mnie zachwycił. Ani śladu po stwardniałym, przypalonym serze na bokach i z wierzchu. Zapiekanka wyszła bardzo delikatna, kremowa, fantastyczna. Do zapiekanki możecie użyć domowych lub kupnych pierożków tortellini (u mnie domowe, w wersji XL). Zamiast pestek dyni świetnie sprawdzą się też orzeszki pini. Natomiast parmezan możecie wymienić na inny twardy, zdecydowany w smaku ser (np. cheddar).

Kremowa zapiekanka z tortellini i szpinakiem

  • łyżka oliwy extra virgin do natłuszczenia formy
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 80 g szynki parmeńskiej
  • duża garść świeżego szpinaku
  • duży ząbek czosnku
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 60 g tartego sera parmezan
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 350 g tortellini z serem
  • 3 łyżki pestek dyni
  • oliwa dyniowa do podania (opcjonalnie)

Piekarnik parowy nagrzać do 100 stopni C (tradycyjny do 160 stopni C góra dół). Formę natłuścić oliwą extra virgin.

Szynkę pokroić na kawałki (takie na raz). Pomidorki koktajlowe i szpinak umyć i osuszyć. Pomidorki pokroić na połówki (większe można na ćwiartki), szpinak na mniejsze części. Czosnek rozgnieść. Śmietanę włożyć do dużej miski. Dodać połowę sera i doprawić do smaku solą (uwaga z soleniem, bo ser i szynka same w sobie są już słone) i świeżo zmielonym pieprzem. Do miski dodać tortellini, szynkę, pomidorki i szpinak. Wszystko delikatnie wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej formy. Obsypać pestkami dyni i resztą parmezanu.

W piekarniku włączyć funkcję pary (jeśli nie macie takiej funkcji to na dno piekarnika wstawić blaszkę z wodą). Na środkowy poziom wsunąc blaszkę z zapiekanką i piec około 30 minut, aż masa się zetnie i ładnie zarumieni z wierzchu.

Podawać skropione oliwą dyniową (ewentualnie oliwą extra virgin), obsypane listkami świeżego szpinaku i oprószone świeżo mielonym pieprzem.

zapiekanka na parzezapiekanka z tortellini z szynką parmeńskąpiekarnik parowy

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Kremowa zapiekanka z tortellini i szpinakiem
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)