Tagi:

Makaron z indykiem i oliwkami w aksamitnym, kremowym sosie na bazie mascarpone i passaty pomidorowej. Jak większość moich receptur na makaron, wykonacie go w niecałe pół godziny, więc świetnie sprawdzi się na szybki obiad w tygodniu. Doskonale smakuje też po odgrzaniu. Jedynie makaron najlepiej przygotować na świeżo. Jeśli nie macie takiej możliwości (bo np. danie chcecie wpakować do lunch boxa) to koniecznie skróćcie czas gotowania makaronu, tak, by w momencie odcedzania był wciąż mocno al. dente. Makaron jeszcze trochę „dojdzie” po odcedzeniu (nie przelewamy go wodą, tylko mieszamy od razu z sosem) i kolejnego dnia podczas podgrzewania.

Kremowy makaron z indykiem i oliwkami

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • niewielka cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • pół łyżeczki cukru
  • po 1,5 łyżeczki oregano i ziół prowansalskich
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • 250 g makaronu (u mnie gnocchi, ale może być inny)
  • 500 – 600 g piersi indyka
  • 150 g sera mascarpone
  • ok 50 g czarnych oliwek

Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną cebulkę i smażyć 2 minuty do zeszklenia. Dodać roztarty czosnek. Wymieszać i smażyć 2 minuty (2 – 3 razy zamieszać). Wlać passatę, dodać cukier oraz po łyżeczce oregano i ziół prowansalskich. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zwiększyć moc grzania i doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 – 15 minut, by zredukować sos.

W tym czasie ugotować al. dente makaron (powinien być gotowy w tym samym momencie co sos) oraz przygotować mięso. Indyka umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić z większych błonek. Pokroić ostrym nożem na dość cienkie plasterki. Natrzeć z obu stron świeżo zmielonym pieprzem, połową oregano i ziół prowansalskich. Bardzo mocno rozgrzać suchą patelnię i gdy zacznie parować, na maksymalnej mocy palnika, zarumienić plasterki indyka. Podczas smażenia posolić. Smażenie powinno być bardzo krótkie. W środku mięso może pozostać jeszcze lekko surowe. Zestawić patelnię z ognia.

Do sosu dodać mascarpone i zblendować na gładki, aksamitny sos. W razie potrzeby doprawić. Dodać do sosu mięso. Razem podgrzać 3 minuty. Wyłączyć grzanie. Na patelnię dodać posiekane w talarki oliwki oraz ugotowany makaron. Wymieszać i podawać.

Kremowy makaron z indykiem i oliwkami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Kremowy makaron z indykiem i oliwkami
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)