Tagi:

Prosto ze Sri Lanki – aromatyczne krewetki w mleku kokosowym. Danie może nie najtańsze, za to bardzo proste i szybkie do przygotowania. Plus naprawdę przepyszne. Przepis poznałam na kursie Kuchnia Azjatycka u Kurta. Lekko zmodyfikowany na stałe zagościł w naszym domu i w sercach wszystkich domowników. Polecam.

Krewetki w mleku kokosowym:

  • 675g krewetek tygrysich surowych – mogą być rozmrożone – rozmrażać w ciepłej wodzie
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła klarowanego do smażenia
  • 2 cm kawałek imbiru
  • łyżeczka nasion gorczycy
  • 4 łyżki mielonego curry
  • 6 liści curry pokruszonych
  • 2 czerwone papryczki chili
  • kafir
  • łyżeczka kurkumy
  • 500ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • do podania: czarny ryż/ ryż basmati/ chlebki naan

Krewetki oczyścić pod bieżącą wodą. Zdjąć pancerze i usunąć czarne żyłki. Cebulę i czosnek posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać starty na drobnych oczkach imbir i gorczycę. Po chwili dodać curry w obu postaciach, chili, kafir i kurkumę. Zalać mlekiem kokosowym i sosem rybnym (ewentualnie dosolić do smaku). Doprowadzić do wrzenia po czym zmniejszyć ogień i dusić bez przykrycia ok 10 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dodać ok. pół szklanki wody. Zmiksować na gładko i odsączyć na sitku wyłożonym gazą. Przetarty sos przelać z powrotem do garnka. Dodać krewetki i gotować jeszcze 3-4 minuty aż zmienią kolor. Doprawić sokiem cytryny i kolendrą. Podawać z ryżem czarnym lub basmati albo z indyjskim chlebkiem.

Krewetki w mleku kokosowym

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Krewetki w mleku kokosowym
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 14 Review(s)