Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Krewetki w mleku kokosowym

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 16 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Prosto ze Sri Lanki – aromatyczne krewetki w mleku kokosowym. Danie może nie najtańsze, za to bardzo proste i szybkie do przygotowania. Plus naprawdę przepyszne. Przepis poznałam na kursie Kuchnia Azjatycka u Kurta. Lekko zmodyfikowany na stałe zagościł w naszym domu i w sercach wszystkich domowników. Polecam.

Krewetki w mleku kokosowym:

  • 675g krewetek tygrysich surowych – mogą być rozmrożone – rozmrażać w ciepłej wodzie
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła klarowanego do smażenia
  • 2 cm kawałek imbiru
  • łyżeczka nasion gorczycy
  • 4 łyżki mielonego curry
  • 6 liści curry pokruszonych
  • 2 czerwone papryczki chili
  • kafir
  • łyżeczka kurkumy
  • 500ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • do podania: czarny ryż/ ryż basmati/ chlebki naan

Krewetki oczyścić pod bieżącą wodą. Zdjąć pancerze i usunąć czarne żyłki. Cebulę i czosnek posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać starty na drobnych oczkach imbir i gorczycę. Po chwili dodać curry w obu postaciach, chili, kafir i kurkumę. Zalać mlekiem kokosowym i sosem rybnym (ewentualnie dosolić do smaku). Doprowadzić do wrzenia po czym zmniejszyć ogień i dusić bez przykrycia ok 10 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dodać ok. pół szklanki wody. Zmiksować na gładko i odsączyć na sitku wyłożonym gazą. Przetarty sos przelać z powrotem do garnka. Dodać krewetki i gotować jeszcze 3-4 minuty aż zmienią kolor. Doprawić sokiem cytryny i kolendrą. Podawać z ryżem czarnym lub basmati albo z indyjskim chlebkiem.

Krewetki w mleku kokosowym

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 16 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

6 odpowiedzi

  1. Robię już chyba 10ty raz. Ciezko mi nawet wyrazić jakie to obłędnie dobre. U mnie jeszcze z pastą curry. Jest moc!

  2. Ileż składników! Kolendra, kafir, sos rybny, liście curry czy inne – aby przygotować to danie, trzeba wcześniej przygotować lodówkę i szafki kuchenne. Ja preferuję dania z mniejszą ilością składników 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami