Przepisy

Więcej

Porcja
3 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja3 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Kurczak po indyjsku

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kurczak po indyjsku – bardzo aromatyczne danie inspirowane kuchnią indyjską składające się z dwóch głównych składników (kurczak i ryż/ placki Naan) i masy charakterystycznych przypraw hinduskich w pomidorowo – cynamonowym sosie. Kurczak po indyjsku najlepiej przyrządzić w woku lub na głębokiej patelni.

Danie jest ekspresowe w przygotowaniu (nie licząc czasu marynowania kurczaka), równie dobre odgrzane kolejnego dnia, więc idealnie nadaje się do zapakowania do lunch box’a do pracy (więcej przepisów w zakładce lunch box)

Kurczak po indyjsku

  • 500 g kurczaka
  • po niepełnej łyżeczce przypraw: soli, garam masala, kuminu, kolendry i słodkiej papryki
  • pół łyżeczki cynamonu + kawałek całego cynamonu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 80 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • pół cebuli
  • 1 sucha papryczka chilli (można więcej jeśli lubimy bardziej ostre)
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 80 ml bulionu drobiowego
  • pół łyżeczki cukru
  • świeża kolendra do podania (ewentualnie natka)

Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z większych błonek i pokroić w kostkę o boku ok 1,5 cm. W moździerzu utrzeć wszystkie przyprawy (garam masala, sól, kumin, kolendra, słodka papryka, cynamon w proszku), z czosnkiem i imbirem. Przełożyć do większej miski i wymieszać z koncentratem pomidorowym i śmietaną. Dodać kawałki kurczaka i wymieszać. Jeśli to możliwe, zostawić kurczaka do zamarynowania na około godzinę w temperaturze pokojowej.

Na patelni rozgrzać olej kokosowy, zmniejszyć moc grzania i dodać posiekaną drobno cebulę wraz z suchą papryczką przełamaną na pół i z korą cynamonu. Zeszklić, co chwila mieszając. Zwiększyć ogień i dodać kurczaka razem z całą marynatą. Krótko obsmażyć z każdej strony. Wlać bulion, przecier pomidorowy i cukier. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut. Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z ryżem lub plackami Naan, obsypane świeżą kolendrą lub natką.

Kurczak po indyjskuKurczak po indyjsku

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 

 

POST ZAWIERA LINK DO WYSMAKOWANEGO PRZYJACIELA –  SKLEPU FIDE.PL. LINK W RAMACH WSPÓŁPRACY KOMERCYJNEJ, BEZ AFILIACJI.

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

    1. Super! To teraz możesz testować resztę azjatyckich przepisów z wysmakowane. Co się ma zakup zmarnować 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami