Tagi:

Kurczak po indyjsku – bardzo aromatyczne danie inspirowane kuchnią indyjską składające się z dwóch głównych składników (kurczak i ryż/ placki Naan) i masy charakterystycznych przypraw hinduskich w pomidorowo – cynamonowym sosie. Ekspresowe w przygotowaniu (nie licząc czasu marynowania kurczaka), równie dobre odgrzane kolejnego dnia, więc idealnie nadaje się do zapakowania do lunch box’a do pracy.

Kurczak po indyjsku

  • 500 g kurczaka
  • po niepełnej łyżeczce przypraw: soli, garam masala, kuminu, kolendry i słodkiej papryki
  • pół łyżeczki cynamonu + kora cynamonu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 80 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • pół cebuli
  • 1 sucha papryczka chilli (można więcej jeśli lubimy bardziej ostre)
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 80 ml bulionu drobiowego
  • pół łyżeczki cukru
  • świeża kolendra do podania (ewentualnie natka)

Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z większych błonek i pokroić w kostkę o boku ok 1,5 cm. W moździerzu utrzeć wszystkie przyprawy (garam masala, sól, kumin, kolendra, słodka papryka, cynamon w proszku), z czosnkiem i imbirem. Przełożyć do większej miski i wymieszać z koncentratem pomidorowym i śmietaną. Dodać kawałki kurczaka i wymieszać. Jeśli to możliwe, zostawić kurczaka do zamarynowania na około godzinę w temperaturze pokojowej.

Na patelni rozgrzać olej kokosowy, zmniejszyć moc grzania i dodać posiekaną drobno cebulę wraz z suchą papryczką przełamaną na pół i z korą cynamonu. Zeszklić, co chwila mieszając. Zwiększyć ogień i dodać kurczaka razem z całą marynatą. Krótko obsmażyć z każdej strony. Wlać bulion, przecier pomidorowy i łyżeczkę cukru. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut. Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z ryżem lub plackami Naan, obsypane świeżą kolendrą lub natką.

Kurczak po indyjskuKurczak po indyjsku