Tagi:

Kurczak w orientalnym sosie na bazie mleka kokosowego, przecieru pomidorowego i aromatycznych, indyjskich przypraw. Danie właściwie robi się samo. Banalnie proste w przygotowaniu i mimo że nakład pracy jest minimalny to całość zajmuje kilka godzin (marynowanie i redukcja sosu). Od razu można zrobić więcej, bo danie idealnie nadaje się też do zapakowania na wynos i odgrzania kolejnego dnia w pracy.

Kurczak w orientalnym sosie

  • 700 g piersi z kurczaka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cm kawałek świeżego imbiru
  • po 1,5 łyżeczki kuminu i garam masala
  • po pół łyżeczki soli, curry i ostrej papryki
  • garść płatków migdałów
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • mała puszka mleka kokosowego

Kurczaka umyć pod chłodną, bieżącą wodą, wytrzeć papierowymi ręczniczkami i oczyścić z błonek. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Dodać wszystkie przyprawy i jogurt i porządnie wymieszać. Wmieszać kurczaka i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (można na całą noc). Przed smażeniem wyjąć i ocieplić do temperatury pokojowej.

Na suchej patelni podprażyć płatki migdałów do lekkiego zbrązowienia. Przełożyć na miseczkę i na patelnię wlać olej. Rozgrzać i  wlać przecier oraz mleko kokosowe. Gotować około 30 minut do zgęstnienia, po  czym dodać kurczaka razem z całą jogurtową marynatą i gotować kolejne 7-8 minut aż mięso całkowicie „dojdzie” w środku.  Podawać z ryżem obsypane podprażonymi płatkami migdałów.

Kurczak w orientalnym sosie

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Kurczak w orientalnym sosie
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)