Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Średni
Porcja4 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Kurczak z serem pod pomidorową pierzynką

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kurczak z serem pod pomidorową pierzynką to kolejny pomysł na danie ekspres, w których ostatnio zaczynam się specjalizować 😛 Odkąd mam trójkę dzieci, zdecydowanie nie narzekam na nudę i nadmiar czasu, więc szybkie dania są na wagę złota. A, że nie znoszę na moim talerzu bylejakości, to kombinuję jak mogę, by jak najszybciej wyczarować cuda. I wiecie co? Okazuje się, że szybko też może być WOW. Aż samoistnie narodził mi się nowy cykl na blogu. Co tydzień w środę wybieram i publikuję danie tygodnia, które było najlepsze, a przy tym naprawdę szybkie (tag: Dania główne ekspresowe). W tym tygodniu jednogłośnie u nas królem został kurczak z serem pod pomidorową pierzynką. Smakował i dorosłym i dzieciom. Pysznie ciągnący się ser w środku, miękkie mięso i aromatyczny sos pomidorowy robią robotę! Jak mojego kurczaka podałam z makaronem, ale równie dobrze będzie pasował ryż czy kasza. Do tego szybka prosta sałatka z świeżych warzyw i w ok 25 min obiad gotowy!

Kurczak z serem pod pomidorową pierzynką

  • 500 g piersi kurczaka
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • pół łyżeczki oregano
  • kulka mozzarelli
  • jajko
  • bułka tarta
  • ok 50 g twardego sera żółtego
  • szybki sos pomidorowy z tego przepisu -> KLIK
  • do podania: makaron, ryż lub kasza
  • do podania: lekka sałatka z świeżych warzy skropiona oliwą extra virgin

Wstawić sos pomidorowy na wolne gotowanie i redukcje podczas szykowanie kurczaka. Mięso umyć i osuszyć papierowymi ręczniczkami. Przekroić na dość cienkie plastry. Każdy oprószyć solą, pieprzem i oregano. Ubić tłuczkiem jeszcze cieniej. Na połowie każdego kotleta kłaść po plasterku mozzarelli i przykrywać drugą częścią. Panierować najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanej oliwie po ok 2 minuty na stronę. W międzyczasie zacząć gotować makaron/ ryż/ kaszę. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć cienką warstwę sosu pomidorowego. Układać podsmażone kotlety. Z wierzchu polać pozostałym sosem i obsypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiec ok 10 minut. Podczas pieczenia naszykować sałatkę.

kurczak zapiekany z serem i sosem pomidorowymKurczak z serem pod pomidorową pierzynką kurczak zapiekany z mozzarellą i sosem pomidorowym

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami