Tagi:

Lasagne bolognese czyli tradycyjne włoskie danie w najlepszym wydaniu. Warstwy makaronu lasagne przekładane mięsno warzywnym sosem bolońskim, białym sosem beszamelowym i twardym serem parmezan.

Sos beszamelowy szykujemy bezpośrednio przed złożeniem lasagne, natomiast sos boloński najlepiej przygotować nawet dwa dni wcześniej – gotowany kilka godzin i leżakujący w lodówce 2 dni bardzo zyskuje na smaku. Oba sosy powinny być dość rzadkie by makaron dostatecznie wchłoną wilgoć.

 

Lasagne Bolognese:

  • płaty makaronu lasagne (ok 350g),
  • kulka mozzarelli w zalewie (125 g)
  • 150 g sera parmezan
  • świeża bazylia

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Formę żaroodporną grubo posmarować masłem. Na spód wylać trochę sosu bolońskiego i zatopić w nim pierwszą warstwę płatów makaronu. Makaron przykryć najpierw sosem bolońskim, potem beszamelowym i obsypać parmezanem. Ułożyć kolejną warstwę makaronu i kolejne warstwy sosów i sera. Czynność powtarzać aż do „wyczerpania się” sosów (około 5 warstw). Na ostatniej warstwie makaronu rozsmarować tylko sos boloński i obsypać obficie parmezanem. Wstawić do piekarnika i piec 35 minut. Wysunąć i ułożyć na wierzchu plastry mozzarelli. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 3-4 minuty (można wbić w środek patyczek/ nóż i sprawdzić czy makaron na wszystkich warstwach jest już odpowiednio miękki. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 10 minut przed pokrojeniem. Serwować obsypane świeżą bazylią.

Sos boloński:

  • 500 g mięsa mielonego (tylko wołowego lub wieprzowo-wołowego)
  • 120 g boczku wędzonego
  • pół czerwonej cebuli
  • pół białej cebuli
  • 1 duża marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • puszka pomidorów obranych i pokrojonych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml bulionu wołowego
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • sól i świeżo zmielony pieprz (ok 2 łyżeczek)
  • łyżka cukru

Obie cebule drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, czosnek rozgnieść z odrobiną soli.  Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć drobno posiekany boczek. Dodać oregano, cebule, marchewkę i czosnek. Wymieszać i podsmażyć razem około 5 minut. Na patelnię włożyć mięso, doprawić solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. Wymieszać i smażyć razem ok. 8 minut po czym dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy rozprowadzony w gorącym bulionie i passatę. Dodać łyżkę cukru, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez dwie godziny.

Sos beszamelowy:

  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 400 ml mleka
  • Sól i biały pieprz
  • 2 duże szczypty gałki muszkatułowej

W małym garnuszku roztopić masło i dodać mąkę. Smażyć około 2 minuty, ciągle mieszając by nie powstały grudki. Na koniec ma powstać biała zasmażka. Następnie zacząć wlewać mleko – stopniowo, po ok 30 ml, cały czas mieszając. To najważniejszy moment co do grudek. Gotować około 10 minut. Na koniec doprawić gałką muszkatułową, solą i pieprzem i zestawić z ognia.

lasagne bologneselasagne bolognese