Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Lizaki z ciasta czyli słynne Cake pops

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 29 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Cake pops czyli kuleczki z ciasta nadziane na patyki i obtoczone w czekoladzie i kolorowych posypkach. Proste w zrobieniu, choć jest z nimi trochę zabawy. Na szczęście dzieciaki uwielbiają pomagać przy ich robieniu. Starsze mogą formować kuleczki, młodsze wbijać patyczki i dekorować. I gwarantuję, że warto! Cake pops to prawdziwy hit na imprezach dla dzieci! Inne pomysły na desery dla dzieci tutaj -> link.

Wszystkie składniki są powszechnie dostępne i łatwo wymienialne na inne, jeśli tylko macie na to ochotę. Do cake pops możecie wykorzystać właściwie dowolne suche ciasto czy to biszkopt, czy babka czy nawet ciasto czekoladowe. Może to być ciasto przyszykowane specjalnie na potrzeby cake pops albo resztki ciast, które zostaną Wam po przyjęciu. Awaryjnie można użyć nawet gotowe, kupne biszkopciki. Do ciasta można też dodać różne kremy i używać różnych posypek. Dzięki temu Wasze ciasteczkowe lizaki za każdym razem będą mogły smakować zupełnie inaczej.

Cake pops należy przechowywać w lodówce (max 4 – 5 dni), najlepiej w pozycji pionowej by nie uszkodzić dekoracji i nie spłaszczyć kulek. Są dostępne specjalne stojaki do cake pops, ale równie dobrze (i 20 razy taniej!) sprawdzi się po prostu kawałek styropianu, w który można wbijać patyczki.

 

UWAGA! Nie zrażajcie się tym, że nie macie patyczków. Naprawdę kosztują dosłownie kilka złotych, a efekt tak podanego deseru jest bezcenny. Patyczki do kupienia co najmniej w kilkudziesięciu różnych sklepach on-line, czasem z dostawą na drugi dzień od zakupu 🙂 Ja zawsze szukam najlepszych ofert na Ceneo.

 

ZDROWA PACZKA ZDROWY BUNDLE 120 EBOOKÓW
AKCJA „ZDROWA PACZKA” W KTÓREJ BIORĘ UDZIAŁ. UNIKALNA MOŻLIWOŚĆ KUPNA PACZKI 120 ZDROWYCH E-BOOKÓW W CENIE NIEMALŻE JEDNEGO! ZOBACZ WIĘCEJ!

 

 

Lizaki z ciasta, czyli słynne Cake Pops

  • ciasto o średnicy 22 cm –np. z biszkopt poniższego przepisu
  • 200 g mascarpone
  • 100 g kremu czekoladowego lub orzechowego (domowy lub kupny jak Nutella czy Wedel)
  • do obtoczenia: po 100 g białej i ciemnej czekolady; 2 łyżki oleju i posypki (np. wiórki kokosowe, kolorowy puder, posypki cukrowe, pokruszone orzechy, itp.)

Ciasto drobno pokruszyć. Wymieszać dokładnie z serkiem mascarpone i słodkim kremem. Zagnieść i uformować dużą kulę. Obwinąć ją folią spożywczą i porządnie schłodzić w lodówce. Minimum godzinę, ale można zostawić i na całą noc. Urywać po kawałku ciasta (reszta ma się chłodzić) i formować małe, równe kuleczki. Układać je na deseczce i ponownie chłodzić podczas szykowania pozostałego ciasta.

Jasną czekoladę roztopić z łyżką oleju w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Posypki wysypać do oddzielnych miseczek. Kulki nadziewać na patyczki i obtaczać w czekoladzie, a następnie w posypkach. Wbijać pionowo w styropian. Wykonać dla połowy kuleczek. Następnie roztopić w taki sam sposób ciemną czekoladę i powtórzyć nadziewanie i dekorowanie z drugą połową kulek.

Cake pops czyli lizaki z ciasta

BISZKOPT DO CAKE POPS z tortownicy o średnicy 22 cm

  • 120 g mąki pszennej (polecam tortową)
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 160 g drobnego cukru do wypieków

Wszystkie składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Obie maki przesiać do jednej miseczki i dokładnie wymieszać. Białka oddzielić od żółtek.
Zupełnie suchymi końcówkami miksera ubić białka na sztywno, po czym stopniowo cukier, cały czas ubijając na najwyższych obrotach (łącznie ok 7 minut) do uzyskania błyszczącej, bardzo sztywnej piany. Następnie, wciąż ubijając, dodawać pojedynczo żółta, po każdym ubijając około 20 sekund. Bardzo delikatnie, przy użyciu szpatułki (nie miksera!) połączyć ubite jajka z przesianymi mąkami, starając się to robić bardzo ostrożnie, tak by masa jak najmniej opadła.
Ciasto przelać do tortownicy o  średnicy 22 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować0. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około pół godziny do tzw suchego patyczka. Wyjąc na blat i w formie upuścić z wysokości około 60 cm. Całkowicie ostudzić przed wyjęciem z formy.

lizaki z ciasta

Post zawiera link afiliacyjny.

 

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

 

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 29 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

19 odpowiedzi

    1. pewnie że mają szansę. Tylko możliwe, że trzeba będzie trochę dostosować ilość kremów. Tak by dało się dobrze lepić kulki. Czyli proponuję dać najpierw trochę mniej kremu, zagnieść i zobaczyć czy wystarczy czy trzeba dodać jeszcze trochę.

    1. Przepraszam najmocniej! Wiadomość wpadła do spamu i dopiero odczytałam. Ilość zawsze podaję na górze obok baneru ze zdjęciem. Spokojnie wystarczy z podanej porcji.

  1. Świetne są te lizaki. Idealne na przyjęcie urodzinowe dla dziecka. A mój starszy synek niebawem ma czwarte. Pomyślę o podobnych. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami