Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Bananowe czy porzeczkowe? Wyciskamy lody!

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 21 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

AKTUALIZACJA: TERAZ HUROM MA JESZCZE LEPSZE WYCISKARKI WOLNOOBROTOWE.

NA ZAKUP NAJNOWSZYCH MODELI (M100 2IN1,  H300E, H310A , H320N) NA STRONIE HUROM, MACIE 5% ZNIŻKI NA HASŁO „WysmakowaneHurom5”

 

Ostatnio widziałam gdzieś statystyki, że Polacy jedzą średnio 4 litry lodów rocznie. Byłam w szoku, że tak mało. Wychodzi na to, że my mocno pracujemy na podniesienie tych statystyk, bo wyrabiamy z moim M. tą normę co najmniej podwójnie! Zwłaszcza odkąd tak popularne i łatwo dostępne zrobiły się naturalne lody rzemieślnicze (nie rzadko rewelacyjnie dobre!) i odkąd zrobienie lodów w domu stało się tak bajecznie proste i szybkie. Oprócz tradycyjnej metody „ręcznej”, pojawia się na rynku też coraz więcej technologii, które bardzo cały proces ułatwiają. Maszynki do lodów, roboty kuchenne i ostatnio też wyciskarki do soków! Muszę przyznać, że do tego ostatniego podchodziłam długo dość sceptycznie. Do czasu, aż trafiła w moje ręce wyciskarka wolnoobrotowa Hurom HZS Alpha Plus ze specjalną przystawką do lodów i sorbetów. Miałam ją do testowania tylko na kilka dni i codziennie wyciskaliśmy jakiś nowy, lodowy smak wrzucając do wyciskarki coraz to nowe owoce, ciasteczka, kremy czy nawet kawałki czekolady. Taka chwila słodkiej przyjemności po intensywnym dniu z trójką malutkich dzieci w domu.

Na szczęście wyciskarka działa tak cicho, że dzieci ani miauknęły przez sen 😉 Głośność (a raczej cichość!) działania mnie kompletnie zaskoczyło. Mam w domu całkiem niezły sprzęt innej firmy, testowałam też kiedyś poprzedni model Hurom i żaden nie był tak cichutki. Wielki ukłon dla producenta też za powiększenie otworu wsadowego. Zdecydowanie wygodniej się korzysta. Do tego naprawdę piękny design, obudowa ze stali nierdzewnej oraz bogate wyposażenie dodatkowe i aż zrobiło mi się smutno, że nie mam jej na stałe w mojej kuchni. 😉

Wykonanie lodów w wyciskarce wymaga naprawdę minimum nakładu pracy. Wystarczy tylko zamrozić owoce, zamrozić lub schłodzić pozostałe składniki i następnie wrzucać wszystko naprzemiennie do wyciskarki. Po wyciśnięciu dobrze jest wszystko lekko wymieszać i można od razu nakładać porcje. Lody z wyciskarki są natychmiast gotowe do zajadania. Miałam plan wybrać tylko jedną, najlepszą z testowanych, kombinację smaków, ale poległam. Aż dwie skradły moje serce.

 

Lody porzeczkowe z białą czekoladą

  • 500 g porzeczek
  • 4 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
  • ok 30 g białej czekolady + do posypania

Porzeczki oddzielić od gałązek, dokładnie umyć i osuszyć na papierowych ręczniczkach. Wsypać do torebki i zamrozić. Mleko skondensowane rozdzielić do małych pojemniczków na kostki lodu. Zamrozić. Na 10 min przed szykowaniem lodów wyjąć z zamrażarki mleko skondensowane by lekko odtajało. Czekoladę zetrzeć na tarce. Do wyciskarki wrzucać na przemian wszystkie składniki. Po wyciśnięciu lekko wymieszać, rozłożyć na porcje i lekko obsypać wiórkami czekolady. Podawać.

lody porzeczkowe z wyciskarkilody z wyciskarki porzeczkowe owocowelody porzeczkowe z białą czekoladą

 

Lody bananowe z masłem orzechowym

  • 3 dojrzałe banany
  • 4 łyżki mascarpone
  • 4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • do podania posypka – kilka drobno posiekanych orzechów

Banany obrać, pokroić na ok 1 cm plasterki. Przełożyć do torebki i zamrozić. Na 30 min przed szykowaniem lodów, mascarpone i masło orzechowe włożyć do zamrażarki do lekkiego zmrożenia. Mają być bardzo zimne, ale nie skostniałe. Do wyciskarki wrzucać na przemian wszystkie składniki (oprócz orzechów. Po wyciśnięciu lekko wymieszać, rozłożyć na porcje i lekko obsypać posiekanymi orzechami. Podawać.

lody bananowe z wyciskarkilody z wyciskarki bananowelody bananowe z masłem orzechowym

 

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

POST POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ HUROM

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 21 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

20 odpowiedzi

  1. Rewelacyjny pomysł! Mam wyciskarkę do do soku z nakładką do lodów, ale zawsze służyła wyłącznie do soków. Moje dzieci chyba jak każde uwielbiają lody i wolę przygotowywać im domowe niż kupować w sklepie. Jestem pewna, że lody bananowe z masłem orzechowym bardzo by im smakowały 🙂 muszę w weekend koniecznie wypróbować moją wyciskarkę 🙂

    1. Robienie lodów w domu może być z odpowiednim sprzętem naprawdę banalne i ekspresowe. Aż chce się robić 🙂

  2. Kurcze, mam tylko wyciskarkę do owoców. Ale to chyba nie to samo 🙁 Zjadlabym takie lody, bo wiem co się w nie wkłada. Te sklepowe rażą chemią!

    1. Potrzebna jest specjalna nakładka do lodów. Lody z wyciskarki to dla mnie też nowość ale muszę przyznać ze efekt przerósł moje oczekiwania 🙂

    1. Z takim sprzętem to można robić lody 🙂 A próbowałaś lody robić w wyciskarce? Zupełnie inne wychodzą niż z KA czy termomiksa. Też rewelacyjne a nie wiem czy nawet nie prostsze, zwłaszcza w przypadku lodów czysto owocowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami