Tagi:

Pyszny łosoś w słodko ostrej marynacie. Słodkiej dzięki syropowi klonowemu, ostrej za sprawą musztardy i pieprzu. Odpowiednio krótkie grillowanie jest gwarancją miękkiego, bardzo delikatnego mięsa. Podajemy z białym ryżem wymieszanym z sosem z marynaty.

Łosoś w słodko ostrej marynacie

  • 300 g łososia bez skóry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka syropu klonowego
  • łyżka ostrej musztardy
  • łyżeczka świeżo startego imbiru
  • ćwiartka cytryny
  • ćwierć łyżeczki białego pieprzu
  • 100 g ryżu

W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty: sos sojowy, oliwę, syrop klonowy, musztardę, imbir, sok wyciśnięty z cytryny, pieprz. Łososia umyć pod bieżącą, chłodną wodą i wysuszyć papierowymi ręczniczkami. Upewnić się, że nie ma ości. Przekroić na 3 części i każdą z nich natrzeć delikatnie marynatą. Odstawić w temperaturze pokojowej na ok. pół godziny. Po tym czasie łososia oczyścić lekko z marynaty i ugrillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub w piekarniku. Grillujemy krótko. 3 minuty na stronę powinny wystarczyć (czas zależy od grubości łososia).

Ugotować ryż i odcedzić. Całą marynatę zlać do małego garnuszka i zagotować. Wymieszać z ryżem i podawać jako dodatek do łososia.

Łosoś w słodko ostrej marynacie