Tagi:

Klasyk! Majonez domowy w najlepszej, tradycyjnej odsłonie. Taki majonez robiła moja prababcia, babcia, mama i teraz ja. Pisząc ten wpis tak mi się sentymentalnie zrobiło, że aż kolejnym razem dam mojej trzyletniej córeczce mikser w rączkę. Tradycjo trwaj! Choć nie wróżę tej pierwszej próbie wielkiego powodzenia. 😉 Dziecko, jak to dziecko (a przynajmniej moje!), musi mieć wszystko na już. A majonez wymaga cierpliwego, powolnego ubijania. Tak naprawdę, zdecydowanie lepiej ubijać trzepaczką ręczną niż mikserem. Lepiej panuje się nad tempem ubijania i zmniejsza się ryzyko zważenia* majonezu. Czyli cierpliwość – pierwsza kluczowa zasada. Druga – wszystkie składniki koniecznie w temperaturze pokojowej. No to… jak zrobić majonez domowy?

Majonez domowy

  • 2 surowe żółtka
  • 1,5 łyżki octu (polecam ryżowy, jest łagodniejszy w smaku) lub soku z cytryny
  • 500 ml oleju rzepakowego dobrej jakości
  • pełna łyżka musztardy
  • 2/3 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki białego pieprzu
  • łyżeczka cukru pudru

Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Jajka dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, a następnie sparzyć wrzątkiem. Dokładnie oddzielić żółtka od białek (białka nie będą potrzebne). Do miski przełożyć żółtka i ocet. Zacząć ubijać (najlepiej trzepaczką ręczną), powoli, naprawdę bardzo cienką strużką wlewając olej. Po całkowitym połączeniu z olejem dodać resztę składników i dokładnie roztrzepać. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku wedle uznania.

* Zważony majonez. Co zrobić gdy majonez się jednak zważy podczas ubijania? Można spróbować uratować zważony majonez. Miskę z majonezem wstawić do większej miski wypełnionej wrzątkiem i bardzo energicznie, szybko ucierać masę. Jest szansa, że składniki ponownie się połączą.

Majonez domowy

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Majonez domowy
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 9 Review(s)