Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Makaron z łososiem i szparagami z cytrynową posypką

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 14 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Prosty pomysł na makaron z łososiem i szparagami, urozmaicony lekko chrupiącą posypką z zapieczonej skórki cytryny. Lekko i sezonowo. Posypka nadaje daniu bardzo wyrazisty, oryginalny posmak. Do tego sezonowo szparagi (przepisy na szparagi tutaj) – są tylko kilka tygodni w roku, więc korzystam intensywnie, a i tak zawsze z zaskoczeniem i przykrością odkrywam, że sezon na nie się już skończył… a na następny muszę czekać znowu jakieś 11 miesięcy. Korzystajcie więc! Zwłaszcza, że całość do przygotowania w czasie gotowania się makaronu (nie licząć czasu nagrzewania piekarnika). Zdecydowanie bardzo lubię takie dania. zwłaszcza w ciepłe dni, gdy zdecydowanie nie mam ochoty spędzać godzin w kuchni.

Makaron z łososiem i szparagami z cytrynową posypką

  • 120 g makaronu np pappardele, tagliatelle
  • 120 g łososia wędzonego
  • 6 szparagów zielonych
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • łyżka masła
  • pół łyżki skórki startej z cytryny
  • spory ząbek czosnku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej

Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wykorzystać czas gotowania się makaronu na przygotowanie dania.

Zetrzeć skórkę z cytryny. Posiekać natkę. Czosnek zetrzeć na jak najdrobniejszych oczkach tarki lub przecisnąć przez praskę. Przełożyć wszystko do miseczki razem z bułką tartą i łyżka oliwy. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 8 minut aż posypka będzie ładnie rumiana i chrupiąca.

Łososia pokroić na paseczki. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce (wygiąć łodyżki i szparagi same się złamią w odpowiednim miejscu). Łodygi pokroić na mniejsze kawałki, takie na raz, po ok 3 cm. Szparagi dodać do makaronu na 3 minuty przed czasem podanym na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć z powrotem do garnka. Dodać drugą łyżkę oliwy, łyżkę masła i łososia. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieperzem. Wyłożyć na talerze i posypać cytrynową posypką.

łosoś wędzony warszawaMakaron z łososiem i szparagami z cytrynową posypką

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 14 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

9 odpowiedzi

    1. Dobrej jakości łosoś pyszny w każdej postaci. A w zestawieniu z szparagami i cytrynka – super 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami