Tagi:

Kilka dni temu miałam wielką przyjemność uczestniczyć w kursie „Sosy mięsne do makaronów” w Akademii Kulinarnej Whirpool w Warszawie. Kurs prowadzony przez samego Marco Ghia – włocha z powołaniem i gigantyczną pasją do swojej rodzimej kuchni. Łącznie zrobiliśmy 5 makaronów, z czego dwa zdecydowanie podbiły moje serce. Dziś pokażę Wam pierwszy z nich czyli makaron orecchiette z mięsnym ragout i orzeszkami pinii. Danie szybkie, ale uwierzcie mi – wybitne. Kluczowe do powodzenia jest wysoka jakość składników i oczywiście idealne ugotowanie makaronu. Gotujemy go mocno al dente (nie przelewamy zimną wodą) i po odcedzeniu, gorący, natychmiast przekładamy do sosu. Dzięki temu nie zdąrzy się skleić, dobrze „przejdzie” sosem i jeszcze lekko dojdzie w gorącym sosie. Włosi zawsze odcedzając makaron, odlewają najpierw trochę do szklanki. We włoszech to tzw. „aqua sante”, czyli święta woda. Używa się jej w razie potrzeby do rozrzedzenia sosu, by miał idealną konsystencję.

Makaron orecchiette z mięsnym ragout i pinii

  • 200 g makaronu orecchiette (małe muszelki)
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • pół cebuli
  • 300 g mięsa mielonego (drobiowe/ wieprzowe/ jagnięce)
  • kilka liści szałwii
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 300 g pomidorów w puszce
  • 80 g wody
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 50 g orzechów piniowych
  • 10 g masła klarowanego
  • 50 g startego parmezanu

Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodać mięso i posiekane listki szałwii. Smażyć na dużej mocy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie zarumienione. Wlać na patelnię ocet balsamiczny i gotować ok. 2 minuty do lekkiej redukcji octu. Zmniejszyć grzanie na średnie i dodać do mięsa pomidory oraz wodę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i gotować kolejne 15 minut. W tym czasie zarumienić orzechy na suchej patelni oraz ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić (zostawiając trochę wody). Nie przelewać zimną wodą, tylko od razu dodać odcedzony makaron na patelnię z sosem. Wymieszać i zdjąć z kuchenki. W razie potrzeby lekko rozrzedzić sos wodą po gotowaniu makaronu. Dodać masło, ponownie wymieszać. Rozłożyć na talerze. Posypać serem i uprażonymi orzeszkami

makaron Orecchiette z mięsnym ragoutAkademia Kulinarna WhirpoolAutor zdjęć: Magda Ghia (Akademia Kulinarna Whirpool)

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
Recipe Name
Orecchiette z mięsnym ragout i pinii
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)