Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Makaron z bobem, kurczakiem i miętą

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Sezonowy makaron z bobem, kurczakiem i miętą to pyszna propozycja na szybki, letni obiad. Mięta fantastycznie „odświeża” danie nadając mu lekkości. Połączenie bobu z miętą zachwyciło mnie ostatnio w formie zupy, więc testuję je dalej – tym razem w opcji z makaronem. Danie nie potrzebuje mocnych przypraw. Jedynie trochę świeżego pieprzu dla podkręcenia smaku. Uważajcie też z solą, zwłaszcza że parmezan sam w sobie potrafi być bardzo słony. Makaron najlepiej smakuje lekko ciepły, koniecznie z dodatkiem uprażonych pestek dyni i z dobrej jakości serem.

Makaron z bobem, kurczakiem i miętą

  • szklanka bobu
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 80 g makaronu
  • 400 g kurczaka
  • spory ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • kilkanaście listków mięty
  • 2 łyżki pestek dyni
  • po łyżce oliwy i masła klarowanego
  • 100 g serka kremowego np. twój smak
  • ok 20 g bardzo cienko pokrojonego parmezanu

Bób opłukać pod bieżącą, letnią wodą. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać cukier i 1/2 łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 minut do miękkości.
W tym czasie ugotować makaron al dente, kurczaka umyć i pokroić na mniejsze kawałki (takie na raz), cebule posiekać w drobną kostkę, czosnek rozetrzeć lub przecisnąć przez praskę, połowę listków mięty posiekać. Mocno rozgrzać dużą, suchą patelnię i uprażyć ziarna dyni oprószone solą. Dynię zdjąć z patelni i na tej samej patelni, na dużej mocy krótko obsmażyć na rumiano kawałki kurczaka. Zdjąć na talerz i na patelnie włożyć masło i olej. Zmniejszyć moc grzania i zeszklić cebule i czosnek.
Ugotowany bób obrać, zostawić trochę do dekoracji a resztę rozgnieść widelcem z serkiem kremowym. Dodać razem na patelnie do zeszklonej cebulki. Chwilę smażyć do rozpuszczenia się serka. Delikatnie podlać wodą do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. Dodać kurczaka i chwilę gotować tak by kurczak doszedł w środku. Wówczas zestawić z ognia i wmieszać ugotowany makaron, posiekane listki mięty i połowę pestek dyni.
Wyłożyć ba talerze i udekorować pozostałym bobem, mięta i pestkami dyni. Obsypać parmezanem i świeżym pieprzem.

makaron z bobem, kurczakiem i miętą

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami