Tagi:

Makaron z indykiem w zielonym sosie na bazie szpinaku, cukinii, oliwek i kaparów. Zdrowe, pożywne i bardzo proste w przygotowaniu danie. Nakład pracy jest niewielki, potem już indyk gotuje się właściwie sam. Równie dobrze smakuje odgrzewane kolejnego dnia, więc to idealna propozycja do lunch boxa do pracy.

Makaron z indykiem w zielonym sosie

  • 700 g indyka
  • puszka pomidorów suszonych
  • pół cukinii
  • mały słoiczek kaparów
  • ok 15 oliwek
  • 150 g szpinaku w liściach mrożony
  • 3 spore ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubiony makaron

Indyka umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić z większych błonek. Pokroić ostrym nożem na cieniutkie plasterki i natrzeć świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. Pomidory suszone i oliwki pokroić na mniejsze części, umytą cukinię na cienkie paseczki.

Bardzo mocno rozgrzać patelnię i gdy zacznie parować obsmażyć plasterki indyka partiami z obu stron na rumiano. Usmażone mięso przekładać do dużego garnka. Zalać gorącą wodą, dodać pomidory suszone, przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Doprowadzić do wrzenia po czym zmniejszyć ogień na mały i dusić pod przykryciem przez godzinę. Dodać cukinię i dusić kolejne pół godziny aż mięso będzie idealnie miękkie. W międzyczasie ugotować al dente makaron.

Do mięsa dodać ugotowany, odcedzony makaron, oliwki i kapary, wymieszać i wszystko razem podgrzać. Podawać z kleksem śmietany.

Makaron z indykiem w zielonym sosie 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Makaron z indykiem w zielonym sosie
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)