Tagi:

Ekspresowy w przygotowaniu, rewelacyjny w smaku makaron z kurczakiem i pesto z bazylii. Całość zajmuje nie więcej niż pół godziny. Idealny na szybki lunch w tygodniu. Bardzo dobrze smakuje też po odgrzaniu więc dobrze sprawdzi się zapakowany w lunch box do pracy.

Można użyć innego makaronu, a pesto modyfikować dla urozmaicenia smaku, np. zastępując orzechy pinii orzechami włoskimi bądź pestkami słonecznika.

Makaron z kurczakiem i pesto

  • ok 100 g makaronu penne
  • 350 g piersi kurczaka
  • mała papryka czerwona
  • ok 10 pomidorów suszonych
  • pół cebuli
  • pesto z bazylii z poniższego przepisu
  • łyżka oliwy
  • świeża rukola
  • łyżeczka oregano, sól, świeżo zmielony pieprz

Pesto z bazylii

  • 2/3 pęczka bazylii
  • łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżki orzeszków pinii
  • ząbek czosnku
  • 10 g startego parmezanu + do podania
  • 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotować pesto (można dzień wcześniej lub bezpośrednio przed podaniem). Orzeszki podprażyć na suchej, rozgrzanej patelni. Zmiksować blenderem na gładką masę z bazylią, obranym, posiekanym czosnkiem, parmezanem, sokiem z cytryny i oliwą. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Makaron ugotować al dente. Cebulę posiekać drobno, paprykę w kostkę o boku ok 1 cm, pomidory suszone na mniejsze kawałki. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Pokroić na podłużne kawałki mniej więcej wielkości rurek makaronu. Natrzeć solą, pieprzem i oregano. Ponownie rozgrzać patelnię po orzechach (nie dodawać tłuszczu) i jak zacznie parować to krótko usmażyć kurczaka ze wszystkich stron na rumiano. Mięso odłożyć na osobny talerz i na patelnię wlać łyżkę oliwy. Dodać cebulkę i lekko zeszklić uważając żeby nie przypalić. Dodać paprykę i chwilę razem pogotować aż lekko zmięknie. Dodać pesto i dokładnie wymieszać. Po minucie dodać odcedzony makaron i kurczaka. Wymieszać i podgrzać razem.

Podawać obsypane tartym parmezanem, świeżo zmielonym pieprzem i rukolą.

Makaron z kurczakiem i pesto