Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Ekspresowy makaron z kurczakiem i pesto

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Ekspresowy w przygotowaniu, rewelacyjny w smaku makaron z kurczakiem i pesto z bazylii. Całość zajmuje nie więcej niż pół godziny. Idealny na szybki lunch w tygodniu. Bardzo dobrze smakuje też po odgrzaniu więc dobrze sprawdzi się zapakowany w lunch box do pracy.

Można użyć innego makaronu, a pesto modyfikować dla urozmaicenia smaku, np. zastępując orzechy pinii orzechami włoskimi bądź pestkami słonecznika.

Makaron z kurczakiem i pesto

  • ok 100 g makaronu penne
  • 350 g piersi kurczaka
  • mała papryka czerwona
  • ok 10 pomidorów suszonych
  • pół cebuli
  • pesto z bazylii z poniższego przepisu
  • łyżka oliwy
  • świeża rukola
  • łyżeczka oregano, sól, świeżo zmielony pieprz

Pesto z bazylii

  • 2/3 pęczka bazylii
  • łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżki orzeszków pinii
  • ząbek czosnku
  • 10 g startego parmezanu + do podania
  • 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotować pesto (można dzień wcześniej lub bezpośrednio przed podaniem). Orzeszki podprażyć na suchej, rozgrzanej patelni. Zmiksować blenderem na gładką masę z bazylią, obranym, posiekanym czosnkiem, parmezanem, sokiem z cytryny i oliwą. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Makaron ugotować al dente. Cebulę posiekać drobno, paprykę w kostkę o boku ok 1 cm, pomidory suszone na mniejsze kawałki. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Pokroić na podłużne kawałki mniej więcej wielkości rurek makaronu. Natrzeć solą, pieprzem i oregano. Ponownie rozgrzać patelnię po orzechach (nie dodawać tłuszczu) i jak zacznie parować to krótko usmażyć kurczaka ze wszystkich stron na rumiano. Mięso odłożyć na osobny talerz i na patelnię wlać łyżkę oliwy. Dodać cebulkę i lekko zeszklić uważając żeby nie przypalić. Dodać paprykę i chwilę razem pogotować aż lekko zmięknie. Dodać pesto i dokładnie wymieszać. Po minucie dodać odcedzony makaron i kurczaka. Wymieszać i podgrzać razem.

Podawać obsypane tartym parmezanem, świeżo zmielonym pieprzem i rukolą.

Makaron z kurczakiem i pesto

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami