Tagi:

Makaron z pesto z awokado i bazylii to propozycja na wegetariański obiad… bądź, w przypadku zadeklarowanych mięsożerców, na dodatek do dania głównego. Przyrządza się ekspresowo (właściwie tyle, co trwa ugotowanie makaronu), a smakuje naprawdę wyśmienicie.

Makaron z pesto z awokado i bazylii

  • 400 g makaronu np. spaghetti
  • dojrzałe awokado
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • łyżka orzechów nerkowca
  • świeża bazylia z całej doniczki (kilka listków zostawić do dekoracji)
  • sok z pół cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 2 szczypty chilli
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 14 suszonych pomidorów z oliwy

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W tym czasie przygotować pesto. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić na mniejsze części. Orzechy podprażyć na rumiano na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Przełożyć do wysokiego pojemnika do miksowania, dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz pomidorków i zmiksować na jednolitą masę. Na koniec doprawić do smaku chilli, solą i pieprzem. Pesto wymieszać z makaronem i podawać obsypane pomidorkami suszonymi i świeżą bazylią.

Makaron z pesto z awokado i bazyliiMakaron z pesto z awokado i bazylii

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Makaron z pesto z awokado i bazylii'ul
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)